Zo optimaliseren deze retailers hun winkelnetwerk

Een future-proof winkelnetwerk: hoe begin je daarmee en wat levert het op? Action, Decathlon, Intratuin, Standaard Boekhandel, BNP Paribas Fortis, Torfs Schoenen, Cebeo en Lapperre vertellen hoe zij hun retailnetwerk in balans brachten en daar nu optimaal van profiteren.

Steeds complexere locatievraagstukken

Locatievraagstukken zijn de laatste jaren steeds complexer geworden. De belangrijkste reden: corona veranderde het klantgedrag disruptief. Het koopgedrag van klanten en daarmee het succes van winkels is steeds moeilijker te voorspellen.

David Dekyvere (Data Scientist Cebeo) vertelt daarover: “Voordat Cebeo met RetailSonar werkte, gingen we reactief en opportunistisch met nieuwe locaties om. Ik maakte business cases met mijn zelfgemaakte model, maar dat was een tijdrovend karwei: met 1 omzetprognose was ik al snel 10 werkdagen bezig.”

"Om verder te kunnen optimaliseren, wilden we weten hoe volledig ons netwerk al was."


Alexander Dewulf (Vice President van Cebeo's moederbedrijf Sonepar) vult aan: “Wij wilden er zeker van zijn dat we geen kansrijke locaties misliepen. Ook wilden we inzicht in de volledigheid van ons netwerk om verder te kunnen optimaliseren. Daarnaast liepen we met onze steeds bredere en complexere locatievraagstukken tegen technische beperkingen aan. De expertise van RetailSonar was precies wat we zochten.”
Eén werkelijkheid dankzij eenduidige informatie

Veel klassieke retailers gebruiken verschillende bronnen en systemen om tot locatiebeslissingen te komen.

Veel retailers, zoals Action, zien in dat dat geen toekomstgerichte oplossing is. Minno Venema (Country Acquisition & Construction Manager Benelux bij Action) vertelt: Het goed managen van onze snelle groei vraagt om een toekomstgerichte oplossing. We vulden onze investment proposals vanuit alle hoeken en gaten en hadden allemaal een ander beeld van eenzelfde locatie. Daar wilde ik vanaf.”


Locatieplanning als iteratief proces

Wil je jouw winkelnetwerk futureproof maken, dan betekent dat de start van een iteratief proces waarin je continu bijstuurt, reageert én anticipeert op de nieuwste ontwikkelingen.

De Head of Retail Footprint van BNP Paribas Fortis ziet dit ook: “De inzichten die we met RetailSonar verwerven komen er niet dankzij een standaard oplossing maar zijn het resultaat van een iteratief proces waarbij het model continu wordt bijgestuurd.”

"Ons optimale netwerk is het resultaat van een iteratief proces waarbij het model continu bijgestuurd wordt."


Wouter Torfs (CEO Schoenen Torfs) vult aan: “Het model wordt krachtiger naarmate je meer gegevens invoert. Het is prettig om zo op een zeer co-creatieve manier met elkaar samen te werken.”Ook Dirk Schaele (Operations Director Lapperre) kan hier over meepraten: “Wij blijven het resultaat van het model voortdurend interpreteren en toetsen aan de werkelijke cijfers om het model te optimaliseren. Elk jaar testen we nieuwe parameters en kijken we of de accuraatheid zo nog verder verbetert.”  


Bovenop de data

Veranderend klantgedrag, concurrenten en buren die komen en gaan, de impact van lockdowns … een sterk winkelnetwerk kan niet zonder accurate en actuele data!

Niek Kuiperi, retailmanager Intratuin: “Kiezen voor RetailSonar betekende voor ons een wereld van verschil. We zijn nu wél mee met alle veranderingen in de markt. Ik beschouw dit echt als een basisvoorwaarde. We willen onze strategische keuzes up-to-date houden, daarom is het essentieel om te kunnen rekenen op actuele omzetontwikkelingen en veranderende concurrentiepatronen.” 


De impact van elke opening, sluiting of verhuizing doorrekenen

Hoe groter je winkelnetwerk, hoe belangrijker het wordt om je interne concurrentie goed door te rekenen wanneer je een nieuwe vestiging toevoegt. En laat dat nu juist niet zo eenvoudig zijn ...

Wouter Torfs (CEO Torfs Schoenen) herkent dit: "Met al 75 winkels in alleen Vlaanderen is inzicht in kannibalisatie voor ons onmisbaar. Het is niet moeilijk om ergens nog een nieuwe winkel te openen, maar je moet die investering van 700.000 euro natuurlijk wel kunnen terugverdienen. Zeker sinds de doorbraak van e-commerce heeft het weinig zin om blind te blijven uitbreiden. Pas als er na inschatting van omzet en kannibalisatie voldoende marge overblijft, krijgt een nieuw project groen licht."


"Een nieuwe winkel openen is niet moeilijk, maar je moet de investering natuurlijk wel kunnen terugverdienen."


Guido De Smet, Directeur Retail Standaard Boekhandel, vult aan: "We hadden al 100 winkels, toch waren we ervan overtuigd dat er nog heel wat blind spots wawren. Vier jaar geleden zijn we voor onze locatieplanning op zoek gegaan naar een geautomatiseerde oplossing. Velen dachten dat we met 100 winkels aan ons plafond zaten. Dankzij RetailSonar vonden we echter nog heel wat blind spots." Ook Cédric Buchet was als expansiemanager bij Decathlon op zoek naar een geavanceerdere oplossing: "Wij zochten naar een tool die de omzetcijfers van onze winkels correct kon voorspellen. Daarnaast wilden we verschillende oplossingen en scenario's vergelijken en omzet van nieuwe winkels voorspellen. Tenslotte zochten we naar een manier om de impact van een nieuwe winkel op onze huidige winkels en die van onze concurrenten in kaart te brengen." 

Sneller beslissingen nemen

Een winkelnetwerk dat optimaal in balans is, heeft uiteindelijk ook positieve gevolgen voor het interne besluitvormingsproces.

Wouter Torfs (CEO Schoenen Torfs) omschrijft dit als volgt: "We beslissen niet alleen veel sneller, maar ook met meer zekerheid. Onze Raad van Bestuur heeft inmiddels groot vertrouwen in de juistheid van de analyses. Een dossier op basis van RetailSonar-cijfers passeert ons bestuur zonder enige moeite, echt een fluitje van een cent.”

 

Benieuwd naar het complete verhaal van deze retailers en dienstverlener? Lees ze hier.


Blijf op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

meer blogs lezen

Lees meer

Van optimalisatie tot slimme groei: de 4 belangrijkste trends voor jouw winkelnetwerk in 2022

Klanten en winkelprestaties veranderen. Wat betekent dit voor je winkelnetwerk? Van optimalisatie, efficiëntie, minder locaties tot slimme groei: dit zijn dé trends voor 2022 volgens de location intelligence experts van RetailSonar.

Corona & koopgedrag: nooit eerder kochten we zo doelgericht

Corona verandert ons winkelgedrag. We winkelden in 2021 minder en korter, maar gaven per bezoek méér uit. Winkels waar klanten zeer efficiënt kunnen shoppen, presteerden nooit beter. Dit zijn de resultaten van onze data-driven analyse!

Omzetverlies grote steden in 2021 gehalveerd, kleine gemeenten nog steeds in de plus

De coronapandemie veranderde het consumentengedrag als nooit tevoren. We kochten vooral lokaal en veel traffic builders vielen plots weg. De omzet van winkels in kleinere gemeenten en periferie steeg, maar bleef ver achter in de grote stadscentra. Hoe ontwikkelde de omzet per type locatie? Dit zijn de cijfers!

Over RetailSonar