Wat is jouw optimale aantal winkels? Zó bouw je aan jouw futureproof winkelnetwerk!

Hoe haal je in deze onzekere tijden optimaal rendement uit je winkelnetwerk? Hoe vind je opnieuw de balans tussen fysiek en online? En hoe laat je bestaande winkels (weer) maximaal presteren? Hier zijn 6 onmisbare aanraders voor jouw futureproof locatiestrategie!

1. Gewijzigd koopgedrag & winkelomzet

De grote lockdown-omzetdip was slechts een begin. Het koopgedrag van consumenten is sterk veranderd. Dit blijkt uit de cijfers die verschillende retailers rapporteren. Deels zullen deze veranderingen blijvend zijn, met alle gevolgen voor de winkelomzet ... 


2. Concurrentielandschap verandert snel

Er breekt een tijdperk aan van faillissementen, overnames en fusies. De kans is zeer groot dat het wegvallen van traffic ook een deel van jóuw winkels raakt. Bijvoorbeeld door het verdwijnen van perfecte buren of activiteiten in de omgeving. Dit kan jouw winkels tientallen tot in sommige gevallen bijna 100 procent aan omzet kosten!


3. Een nieuwe balans tussen fysiek & online

Dankzij corona zet de shift naar online definitief en zeer sterk door. Hoe veranderde de offline-online balans voor jóuw retailorganisatie? Inzicht in het halo-effect is van groot belang. Oftewel de wisselwerking tussen je fysieke winkels en je webshop. Door hier optimaal gebruik van te maken, haal je het maximale uit jouw omnichannel retailnetwerk en blijf je jouw trouwste klanten bereiken!


4. Het maximale uit je fysieke winkels halen

Hoe weet je of jouw fysieke winkels nu én na corona hun omzetpotentieel maximaal benutten? Hoe groot is het marktpotentieel nog als de concurrentiedruk veranderd is? En hoe zit het met omgevingsfactoren zoals parkeerdruk, bereikbaarheid en zichtbaarheid? Laat je winkels (weer) aansluiten op hun omgeving!


5. Het ideale aantal winkels voor jóuw organisatie

Met welke combinatie van winkels haal ik (weer) maximaal rendement? Het antwoord vind je terug in de dynamiek van je huidige winkelnetwerk en het bijbehorende bewezen klantgedrag. Met dit inzicht kun je namelijk de toegevoegde waarde van elke vestiging op het totale retailnetwerk bepalen. Zo kun je, mét zekerheid over de (omzet)effecten, winkels gaan sluiten of openen.


6. Stippel jouw futureproof winkelnetwerk uit met A.I.

Articifial intelligence biedt dé ondersteuning voor retailers die goed gefundeerd de juiste vastgoedbeslissingen willen nemen (sluitingen, expansie, optimalisatie van winkelprestaties). Via een voorspellend A.I. model kun je de dynamieken van klantengedrag vangen. Zo kom je stapsgewijs tot de optimale balans tussen OPEX en netwerk performance.


Wil jij jouw winkelnetwerk ook optimaliseren? Volg dan ons webinar! 

Op 9 september organiseren wij een gratis webinar waarbij we dieper ingaan op bovenstaande thema's. We geven je concrete tips & tricks om stap voor stap toe te werken naar jouw optimale futureproof netwerk! Schrijf je direct in door op onderstaande button te klikken!


Blijf op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

meer blogs lezen

Lees meer

In één klap 38 nieuwe vanHaren winkels: wat betekent dit voor de Belgische schoenensector?

VanHaren neemt in één klap 38 winkels van Brantano over. Wat is de impact op de concurrentie? En voor welke verschuivingen zorgt dit in de Belgische schoenensector? We zochten het voor je uit!

12 retailexperts over de toekomst van omnichannel & e-commerce

De online verkoop groeit harder dan ooit. De OnlineRetailer-redactie nodigde experts uit van o.a. Veritas, Mollie, Dreamland, Tilroy & RetailSonar voor een boeiend gesprek over de grootste trends & uitdagingen in e-commerce. De belangrijkste inzichten lees je hier!

Juist geprikt? 1 op 4 Vlamingen moet langer dan kwartier rijden naar vaccinatiecentrum

De 94 locaties van Vlaamse vaccinatiecentra scoren onvoldoende qua nabijheid & bereikbaarheid. Als expert in winkellocaties, merkten we dat dit beter kon! "Door de locaties wat slimmer in te plannen, zou slechts 10% van de Vlamingen nog langer dan een kwartier moeten rijden."

Over RetailSonar