Maak kennis met ons Data Quality Team!

Geen nauwkeurige omzetvoorspellingen zonder actuele en betrouwbare gegevens! Het verzamelen, valideren en contextualiseren van deze data gebeurt dan ook met de grootste zorgvuldigheid. Maak kennis met het Data Quality Team!

Maarten Haeck, manager van het Data Quality Team: “Onze uitdaging is het omzetten van automatisch gecapteerde data ("scraping") naar zuivere informatie die voor de locatiebeslissingen van onze klanten optimaal bruikbaar is. Deze processen verlopen steeds meer geautomatiseerd. We waarborgen de kwaliteit voor onze klanten én leggen de lat voor onszelf steeds weer iets hoger. 

Wij werken nauw samen met onze developers én onze consultants, die in direct contact staan met de gebruikers van ons platform. De data is de basis van ons platform, het kloppend hart van onze organisatie.”  

“Betrouwbare data is basis voor de juiste locatiebeslissingen”

Maarten Haeck vertelt: “We verzamelen voor elk van onze klanten de belangrijkste concurrenten en perfect neighbours. Na het scrapen valideren we de gevonden locaties op verschillende manieren. De informatie die onze scraper op een website vindt, matcht namelijk lang niet altijd met de werkelijkheid! Het is belangrijk onze menselijke antenne te blijven gebruiken, omdat een machine het niet altijd bij het juiste eind heeft. Daarnaast meten we ook de winkelvloeroppervlaktes. We kunnen hiervoor een beroep doen op een set van handige tools.

We scrapen de data met een vaste en hoge frequentie. Iets wat zeker in deze turbulente tijden eigenlijk noodzakelijk is! Het retaillandschap verandert in een razend tempo! Je wil als retailer direct op de hoogte zijn van een concurrent of een perfect neighbour die zich om de hoek vestigt. Zij hebben immers grote impact op de omzetcijfers van jouw winkels!  

Onze klanten geven ook feedback, die we altijd serieus onderzoeken. Dat leidt ook wel eens tot bijzondere inzichten. Zo dacht een grote supermarktketen - waarvan ik de naam niet zal noemen - jarenlang dat één van hun concurrenten een bepaald aantal winkels had. Maar dat aantal bleek veel lager te liggen. Daar schrokken ze van – in positieve zin (lacht).”


Groei: meer klanten, meer landen

“Hoe ik tegen de toekomst aankijk? We zijn al heel ver, maar het kan natuurlijk altijd nog beter en nog sneller (lacht)! Ons ultieme doel is het verder industrialiseren deze slimme data-machine. Waardoor onze processen met nóg minder mensenwerk en met de hoogst mogelijke accuraatheid data opleveren. 

Het zijn kleine details die soms maar 5 seconden uitsparen per locatie, maar in totaliteit wel veel tijd besparen. We schaven continu bij om de ruwe diamant tot een juweeltje te maken

Veel van onze klanten opereren internationaal en zijn dus op zoek naar data die niet ophoudt bij de landsgrens. Inmiddels hebben we data voor 14 Europese landen beschikbaar in ons platform. En dat aantal groeit snel. We automatiseren onze dataverzameling zoveel mogelijk, en we gebruiken bij voorkeur internationale (open data) bronnen. Hierdoor kunnen we relatief snel data van nieuwe landen toevoegen aan ons platform, met steeds die gegarandeerde hoge kwaliteitsnorm!

Met een blijvend sterke groei van het aantal klanten dezelfde kwaliteitsnormen garanderen, dat vraagt om verdere versterking. Die hebben we gevonden! Vanaf deze maand versterkt onze nieuwe collega Dries ons team.”


Over Maarten

“Als zelfstandige in de automobiel wereld rijpte mijn interesse voor dit vak. Ik zette verkoopdata van auto’s om naar advertenties. Toen moest ik al met secondes spelen: hoe kan ik data zo snel mogelijk naar een juist format krijgen? De vacature Data Quality Manager bij RetailSonar was mij op het lijf geschreven!

Naast mijn werk bij RetailSonar ben ik voorzitter van de voetbalploeg in mijn eigen dorp, De Pinte. Ik ben nu zo’n 15 jaar bestuurslid en sinds 2013 ook voorzitter. Het is een club met 350 actieve leden. Mijn zoon en dochter voetballen hier ook. Ik ga dit jaar voor het eerst met mijn zoon in dezelfde ploeg minivoetballen. Leuk om voor het eerst samen op het veld te staan. Er doen 2 papa’s mee met hun zonen, en voor de rest allemaal bejaarde voetballers (lacht)!


Blijf op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

meer blogs lezen

Lees meer

TRENDRAPPORT: Retail 2024 | Hoe en waarom retailers hun bestaande winkelnetwerken optimaliseren

In dit trendrapport brengen we het veranderend gedrag van klant én retailers in kaart. We analyseren fysieke en online winkelprestaties, onthullen welke strategische keuzes retailers maakten en kijken ook vooruit. Hoe verhoog jij het succes van je retail netwerk in 2024?

Klanten geven RetailSonar tevredenheidsscore van 9,2

Sinds 2019 vragen we bij RetailSonar jaarlijks hoe tevreden onze klanten zijn. Daarvoor maken we gebruik van de NPS-score of Net Promoter Score: een gerenommeerde tool die een helder beeld schetst van de algemene klantervaring en klantloyaliteit. Uit de laatste bevragingen in 2023 blijkt dat de NPS-score van RetailSonar elk jaar blijft toenemen.

Vers bloed! Maak kennis met Eya, Sam, Antony, Tibo en Rick

Een sterke Europese scale-up zoals RetailSonar kan niet zo snel groeien zonder een regelmatige instroom van nieuwe collega’s! Een aantal dingen hebben zij gemeen. Ze hebben een zwak voor data. Als het gaat om het aanpakken van complexe uitdagingen, stappen ze niet voorzichtig het water in, maar duiken ze er meteen in! En dan hebben we ook nog hun merkwaardige hobby's... Maak kennis met Sam, Antony, Eya, Tibo en Rick!

Over RetailSonar