Hoe open data voor u het verschil maakt

Achter de schermen verzamelen en combineren wij een grote hoeveelheid aan open datasets. Het is een eerste én onmisbare stap om onze zeer nauwkeurige omzetvoorspellingen te kunnen waarborgen. Waarom maken we graag gebruik van open data en welke voordelen biedt dit u als klant?

Snelheid: je concurrenten altijd een stap voor

Met welk vraagstuk je ook bezig bent, stap 1 is het (laten) verzamelen van relevante data. Hiertoe kun je zelf de websites van concurrenten afstruinen, kijken waar zich ‘trekkers’ (perfect neighbours) bevinden, bevolkingsstatistieken opvragen en ter plaatse gaan kijken. Maar dat kan je per locatie – een beetje afhankelijk van hoe handig je bent of wie je hiervoor inhuurt – al snel een paar dagen, zo niet weken, kosten. Over de foutgevoeligheid nog maar niet te spreken … 

Stap 2 is het vertalen van de verzamelde data naar inzichten. Want data is slechts de olie. Wanneer je nauwkeurige uitspraken wilt doen over locaties zijn niet alleen de juiste, betrouwbare en actuele data nodig, maar ook nauwkeurige modellen en analysetechnieken. Al deze componenten komen samen in het RetailSonar platform.

Het uitvoeren van locatie- of netwerkanalyse wordt hiermee een fluitje van een cent. Zo ben je je concurrenten steeds een stap voor: je hebt direct een sluitende business case wanneer een nieuwe locatie zich aandient en loopt geen kansen meer mis!

"De data in het RetailSonar platform is vele malen actueler én betrouwbaarder dan data die slechts periodiek via veldwerk wordt verzameld" 


Actueel en betrouwbaar: kort op de bal spelen  

Als retailer bent u gebaat bij zo actueel mogelijke data. Immers, een concurrent die zich om de hoek vestigt heeft direct impact op uw omzetcijfers. Datzelfde geldt voor een perfect neighbour: je wil precies weten waar deze zich vestigen (of vertrekken). 

Het RetailSonar platform maakt waar mogelijk gebruik van open data. Overheden en (semi)private bedrijven stellen hun data steeds vaker publiek beschikbaar. Temidden van dit grote aanbod aan data bevinden zich ook veel gegevens die relevant zijn voor retailers en dienstverlenende bedrijven. Denk aan de adressen van winkelverkooppunten, scholen, kantoorlocaties, pandkenmerken en socio-demografische gegevens.Validatie van de data is een zeer belangrijk aspect. Immers: data die op websites getoond wordt is niet altijd juist en volledig. Door een nieuwe databron grondig te valideren garanderen we de betrouwbaarheid van verdere analyses, want 'garbage in' is 'garbage out'. Bovendien monitoren wij veranderingen in de data die online beschikbaar is. Dat maakt de data in het RetailSonar platform vele malen actueler én betrouwbaarder dan data die slechts periodiek via veldwerk wordt verzameld. 

Zo speel je steeds kort op de bal in deze complexe en snel veranderende (retail)wereld. Of je nu bezig bent met expansie, nadenkt over verplaatsing en/of verhuizing van vestigingen (locatieplanning), meer uit het potentieel van je vestigingen wil halen (locatie performance) en/of je marketingcampagnes wil optimaliseren (campaign targeting).


Schaalbaarheid: omdat winkelen meestal niet ophoudt bij de landsgrens 

Veel van onze klanten opereren internationaal en zijn dus op zoek naar data die niet ophoudt bij de landsgrens. Naast België en Nederland is er daarom ook al veel Duitse en Franse data beschikbaar in het RetailSonar platform. Doordat we onze dataverzameling waar mogelijk automatiseren en daarbij ook internationale bronnen gebruiken zijn wij in staat om in een kort tijdsbestek data toe te voegen van landen waar u als retailer actief bent.


Ontvang vier keer per jaar onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

meer blogs lezen

Lees meer

ONDERZOEK: De impact van corona op koopgedrag & winkelomzet

Wat is de precieze impact van de coronacrisis op de retailsector? RetailSonar analyseerde de salesdata van ruim 450 winkellocaties en kwam tot heldere conclusies. We delen de 10 belangrijkste inzichten.

#TeamRetail Podcast #7: Het geheim achter de juiste omzetvoorspellingen

Hoe neem je als retailer steeds de juiste locatiebeslissingen? En hoe maak je slim gebruik van de nieuwste data en technologie? Onze collega Monique Husslage was te gast bij de retail-innovatie podcast #TeamRetail.

Radicaal digitaal! Wat retailers kunnen leren van de transformatie in de bankensector

De online shift begon nergens zo vroeg en was zelden zo ingrijpend als in de bankensector. Dankzij de sterke digitale oriëntatie van hun klanten blijken de banken nu goed bestand tegen digitale ‘stormen’ zoals de coronacrisis. Wat leer je als retailer van het proces dat zij doormaakten? Dit zijn de 5 belangrijkste inzichten.

Over RetailSonar