Hoe vermijd je een foute locatiebeslissing? Deel 2: zoek de juiste buren

Winkels die opengaan en kort nadien weer sluiten. We zagen het de voorbije jaren meer en meer gebeuren. Foute locatiebeslissingen worden retailers – onder de toenemende druk van e-commerce – steeds vaker fataal. Maar hoe maak je nu de juiste locatiekeuzes? We delen onze expertise in drie artikels. Vandaag in deel 2: de meerwaarde van efficiënte clustering.

Samen sta je sterker dan alleen. Ook retailers hebben dat begrepen. Daarom vestigen ze zich vaak vlak naast andere winkels. Denk bijvoorbeeld aan shoppingcentra, winkelstraten, baanconcentraties of retailparken.

Logisch, want de juiste buren kiezen loont. Wist je bijvoorbeeld dat een schoenenwinkel met nabijgelegen “perfecte buren” (zie verder), tot drie keer meer omzet genereert dan diezelfde winkel zonder of met slechte buren? Deze geïsoleerde schoenenwinkel in Heist-op-den-Berg zal het waarschijnlijk niet graag horen.

Wie gegronde locatiebeslissingen wil nemen, beheerst daarom best de dynamieken van efficiënte clustering. In dit artikel lees je hoe je maximaal kan meeprofiteren van de bezoekers van je buren.


Wie zijn mijn "perfecte buren"?

De ene klant bezoekt doelbewust je winkel, de andere liep gewoon toevallig langs. Dat is het verschil tussen bestemmings- en niet-bestemmingsaankopen. De totale winkelomzet bestaat steeds uit een combinatie van beide. Een retailer zoals Flying Tiger haalt zelfs bijna alle omzet uit niet-bestemmingsaankopen.

Je wil als retailer dus maximaal meeprofiteren van de bezoekers van je buren. Maar uiteraard trekt niet elk buur evenveel klanten aan. Winkels zijn net magneten, de ene heeft een grotere aantrekkingskracht dan de andere. Niet elke klant is bovendien even interessant voor jouw winkel. Wie een weloverwogen locatiekeuze wilt maken, brengt daarom best eerst zijn of haar perfecte buren in beeld.


Stap 1: Hoeveel bezoekers trekken mijn buren aan?

Een perfecte buur is in de eerste plaats een sterke traffic builder. Binnen de retailsector zijn dit vaak supermarkten. Maar ook sterke merken zoals Primark of Mediamarkt krijgen veel klanten over de vloer. Daarnaast zorgen o.a. bedrijven, scholen en toeristische attracties voor veel dagelijkse bezoekers.


Stap 2: Hoeveel van die bezoekers zijn relevant?

Kijken wélke klanten nu net worden aangetrokken, is minstens even belangrijk. Perfecte buren trekken bezoekers aan met hetzelfde klantenprofiel en complementaire koopmotieven. Daarom “hokken” modewinkels bijvoorbeeld vaak samen.

Een perfecte buur faciliteert ook gecombineerde bezoeken. Zo is het soms minder interessant om je pal naast een IKEA te vestigen, want een IKEA-bezoek is vaak al een daguitstap op zich.

Onderstaand voorbeeld toont aan hoe het eigenlijk niet moet. Fastfoodketens McDonalds en Burger King zijn namelijk geen perfecte buren, want van gecombineerd shoppen is er geen sprake. De enige die op een handige manier van deze foute locatiekeuze profiteert is Volkswagen. Well played!

De conclusie? Winkels die veel bezoekers aantrekken zijn niet noodzakelijk jouw perfecte buren. Wie vandaag blind passagecijfers inkoopt om het potentieel van niet-bestemmingsaankopen in te schatten, zou dus wel eens bedrogen kunnen uitkomen.


Stap 3: Hoe groot is de afstand tot mijn perfecte buren?

Tenslotte speelt ook de afstand van je winkel tot een perfecte buur een rol. Hoe groter de afstand, hoe minder krachtig de mogelijke synergie. Onderzoek toonde aan dat die afstand voor voetgangers in een stedelijke omgeving maximaal 700 meter bedraagt. Bij perifere winkels - die hoofdzakelijk met de wagen bezocht worden - is deze afstand uiteraard groter.


Dankzij deze drie stappen krijg je je perfecte buren nauwkeurig in beeld. Zo kan je proberen om maximaal mee te profiteren van hun bezoekers.  De duowinkel van JBC en Torfs is hiervan een schoolvoorbeeld. Klanten konden dit initiatief trouwens wel smaken. Beide retailers realiseerden dankzij deze synergie tot 10% extra omzet!


Heb je het eerste deel rond mobiliteit & visibiliteit gemist? Lees het hier!

RetailSonar helpt dankzij een uniek geomarketingplatform al meer dan 40 retailers in vier verschillende landen met het ontwerpen van een optimale locatiestrategie. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Maak vrijblijvend een afspraak!


Blijf op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

meer blogs lezen

Lees meer

Nu beschikbaar in ons platform: Leegstaande retailpanden!

Al jarenlang helpt het RetailSonar-platform retail managers om hun vestigingennetwerk te optimaliseren door weloverwogen te beslissen over elke potentiële opening, sluiting of relocatie. We zijn er dan ook trots op dit nu naar een nog hoger niveau te tillen!

Nieuw talent! Ontmoet onze consultants Simon, Adrien, Eva en Martin

Snel groeien kunnen we niet zonder nieuwe collega's! De afgelopen maanden mochten we maar liefst 4 nieuwe consultants verwelkomen. Zij hebben een paar dingen gemeen: ze hebben een ongekende passie voor data, zetten de klant op nummer 1 en schrikken niet van complexe uitdagingen. En dan zijn er nog hun unieke hobby’s ... Maak kennis met Simon, Adrien, Eva en Martin!

Slim (inter)nationaal groeien? Dat doe je samen met RetailSonar!

Bij RetailSonar zijn we trots op onze rol als marktleider in locatiestrategie. We helpen retailers met optimale locatiebeslissingen dankzij de combinatie van actuele retaildata en AI-gedreven omzetprognoses: waar open, verhuis of sluit je het best, en welke acties neem je om elk van je vestigingen maximaal te laten presteren? Maar wat ons echt onderscheidt, is onze toewijding om met onze klanten mee te groeien, waar hun reis ook start en naartoe gaat.

Over RetailSonar