Hoe vermijd je een foute locatiebeslissing? Deel 1: het belang van mobiliteit & visibiliteit

Winkels die opengaan en kort nadien weer sluiten. We zagen het de voorbije jaren meer en meer gebeuren. Foute locatiebeslissingen worden retailers – onder de toenemende druk van e-commerce – steeds vaker fataal. Vanuit onze expertise tonen we in drie artikels hoe je de juiste locatiekeuzes maakt. Vandaag in deel 1: het belang van mobiliteit en visibiliteit.

Mobiliteit: de doorslaggevende factor

Consumenten hebben slechts een beperkte verplaatsingsbereidheid. Daarom dat mobiliteit zo’n belangrijke rol speelt in het succes van een winkel.

Door de elk jaar toenemende filedruk en de nieuwe digitale co(ncu)llega “e-commerce”, zien we dat heel wat winkels hun klanten aan het verliezen zijn in hun verder gelegen (tertiair) verzorgingsgebied. Als retailer is het dus belangrijk om bij locatiebeslissingen extra goed rekening te houden met fileproblematieken. Zo is het raadzaam om bij het berekenen van reistijden de structurele files tijdens de openingsuren in te calculeren.

Voor steden en gemeentes is er de komende jaren een belangrijke verantwoordelijkheid weggelegd. Zij moeten de verhoogde mobiliteitsdruk zien op te vangen én oplossingen zoeken voor de aanwezige en nieuw vergunde retaillocaties. Volop inzetten op nieuwe vormen van mobiliteit lijkt daarbij een must.


Micro-bereikbaarheid en parkingdruk

Het is ook van vitaal belang om de parkingdruk en micro-bereikbaarheid van een site vooraf goed te onderzoeken. Uit analyses bij onze klanten bleek namelijk de grote impact van deze twee zaken op de omzet van een winkel. Zo leidt een slechte lokale bereikbaarheid of onvoldoende parkeermogelijkheid tot 20 à 40 % minder omzet.

Wie de parkingdruk wil berekenen, maakt best op voorhand een goede analyse van de totale parkeerbehoefte. Hou daarbij zeker rekening met alle activiteit in de omgeving (zoals werken, wonen, vrije tijd, pendelen…). Het onderstaande voorbeeld illustreert wat er kan fout lopen wanneer je dit niet doet. Deze parking, gelegen vlakbij een winkelomgeving, staat om 8u ’s ochtends al goed vol. Wanneer je een paar uur later opnieuw een kijkje gaat nemen, merk je dat dezelfde auto’s er nog steeds staan. Niet onlogisch, aangezien er wat verderop veel kantoren - en werknemers - te vinden zijn. Door rekening te houden met activiteiten in de omgeving krijg je dus een realistischer beeld van de micro-mobiliteit.


Visibiliteit: zorg dat klanten je opmerken

Enkel goed bereikbaar zijn, volstaat uiteraard niet. Neem het voorbeeld van Dok Noord (foto): een nieuw Gents shoppingcomplex in een hippe en volop ontwikkelende buurt. Naast winkelen kan je er ook werken, sporten en ontspannen. Het enige probleem? Veel mensen hebben daar geen flauw idee van. Er is namelijk een totaal gebrek aan visibiliteit. Nochtans ligt Dok Noord vlak naast de Gentse stadsring, waar elke dag duizenden potentiële klanten passeren.

Als retailer val je dus best op in het straatbeeld. Dat kan je o.a door een grote gevelbreedte, een ligging dicht bij de straat, gevelverlichting, eventueel een totem en duidelijke bewegwijzering. Op die manier kan je voor sommige locaties 10 tot 20% omzetstijging realiseren.

Ook online kan je opvallen. Een goede webshop is een mooie aanvulling op je fysieke winkel. Daarnaast liggen er ook kansen op digitaal vlak. Met location-based marketing kan je als retailer mensen bereiken die zich op dat moment in de buurt van je winkel bevinden. Retailers zoals Decathlon hebben hun weg naar mobile apps zoals Waze alvast gevonden. Zo sturen ze gerichte boodschappen naar (potentiële) klanten die vlakbij langsrijden.

Deze mobile marketing kan dus een mooie meerwaarde zijn, op voorwaarde dat de content voldoende relevant is. De conclusie: zorg dat je voor de consument zowel fysiek, online als mobiel voldoende zichtbaar bent.


Ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

meer blogs lezen

Lees meer

Partnership met Geocible brengt Franse expansie in stroomversnelling

90% accurate omzetvoorspellingen, daar dromen ook Franse retailers van. Met de steun van Geocible, een technisch hoogstaand geomarketingbedrijf uit Parijs, willen we het aantal Franse klanten de komende jaren gevoelig uitbreiden.

Maak kennis met ons Data Quality Team!

Geen nauwkeurige omzetvoorspellingen zonder actuele en betrouwbare gegevens! Het verzamelen, valideren en contextualiseren van deze data gebeurt dan ook met de grootste zorgvuldigheid. Maak kennis met het Data Quality Team!

Wat is jouw optimale aantal winkels? Zó bouw je aan jouw futureproof winkelnetwerk!

Hoe haal je in deze onzekere tijden optimaal rendement uit je winkelnetwerk? Hoe vind je opnieuw de balans tussen fysiek en online? En hoe laat je bestaande winkels (weer) maximaal presteren? Hier zijn 6 onmisbare aanraders voor jouw futureproof locatiestrategie!

Over RetailSonar