Klein, kleiner, kleinst? De lessen van 6 retailers die experimenteren met stadswinkels

Steeds meer retailers investeren in kleinere winkellocaties. Zo verlagen ze hun kosten terwijl ze hun zichtbaarheid en nabijheid behouden. Wat kan jij leren van deze 6 praktijkvoorbeelden?

Wat kun je leren van retailers die al volop experimenteren met kleinere winkelconcepten? De belangrijkste voorbeelden zetten we voor je op een rij:

IKEA: van geel-blauwe winkeldozen naar stadswinkels

De Zweedse woonwinkelreus IKEA veranderde in 2019 van strategie. Niet langer worden alle kaarten gezet op de grote geel-blauwe winkeldozen aan de rand van de stad. Sterker nog, het bedrijf zal hoogstwaarschijnlijk geen nieuwe grote winkels in de Benelux openen. Het aantal bezoekers aan deze kolossen groeit namelijk niet langer, terwijl de online verkoop van woonartikelen door het dak gaat.

De komende jaren wil IKEA ‘enkele tientallen’ stadswinkels in het hart van wereldsteden openen.


JYSK: van klein naar nog kleiner

JYSK had al een compact winkelformat. Daar komt nu een nóg kleiner winkelconcept bij: SC3 Compact. Het is volgens JYSK dé oplossing voor kleinere winkels die geen uitbreidingsmogelijkheden hebben, maar zich wel op een ideale locatie bevinden. 

Met minder maar hogere stellingen is er ruimte voor veel meer producten. In de komende jaren worden waarschijnlijk zo’n 400 JYSK-winkels volgens dit nieuwe concept ingevuld.


"Met slechts 10% van normale winkeloppervlak kunnen de stadswinkels toch twee derde van het assortiment aanbieden."


Kwantum: winkels voor stadsbewoners zonder auto

Kwantum opende in dit voorjaar haar eerste stadswinkel in de Amsterdamse Pijp. De reden? Stadsbewoners hebben steeds minder vaak een auto waardoor ze de periferie niet bereiken. In grote steden als Rotterdam en Den Haag zag Kwantum haar marktaandeel afnemen. Ook verandert de consument: juist in de binnenstad wonen veel twintigers en dertigers die geen tijd, zin en talent hebben om aan hun huis te klussen. Hier is een grote markt voor service.

Met slechts 10% van het gebruikelijke winkeloppervlak kan Kwantum in de stadswinkels toch twee derde van het assortiment aanbieden.



Coolblue: winkels in ‘de drukke winkelstraat’

Organisaties als Coolblue en Amazon hebben in de afgelopen jaren dankzij hun webshop een gigantische hoeveelheid aan waardevolle klantinformatie verzameld. Daardoor weten ze exact wat het oriëntatie- en koopgedrag van hun (potentiële) klanten is. Dit biedt hen grote concurrentievoordelen, waaronder het optimaliseren van locatiekeuzes en assortimentsplanning.


Na de succesvolle opening van de eerste fysieke Coolblue winkels in Nederland en België, komt Coolblue nu met een kleinere winkelvariant speciaal gericht op de drukke winkelstraat. Het assortiment bestaat hier niet uit honderden koelkasten en wasmachines, maar vooral kleine huishoudelijke- en kantoorapparatuur zoals mobiele telefoons, headsets en laptops.


Bouwmarkten: compacte locaties voor de kleine klussen

Zo’n 7 jaar geleden zagen we de eerste compacte bouwmarkten ontstaan. De winkels zijn bedoeld voor kleinere aankopen, maar bieden ook de gebruikelijke service en de mogelijkheid om internetaankopen af te halen. Daarnaast is het een reactie op de concurrentie van kleinschalige doe-het-zelf-zaken in het stadscentrum, maar ook op andere winkels zoals HEMA, Action, Blokker en Kruidvat die eveneens klusspullen aanbieden.



Het assortiment is aangepast aan het kleinere oppervlak. Zo telt een grote Praxis 20.000 producten, terwijl een Praxis City een assortiment heeft van maximaal 4.000 producten.

Supermarkten: snelheid en gemak voorop

Met SPAR (Colruyt), Albert Heijn, Jumbo en Carrefour voorop waren het de supermarkten die als eersten experimenteerden met kleinere winkelconcepten.

De veranderde consument is leidend: het aantal eet- (en daarmee aankoop-)momenten neemt toe, de consument is zich steeds bewuster van het belang van gezonde en verse voeding en eist convenience en snelheid (zelfscan, kant-en-klaarmaaltijden, maaltijdboxen, pick-up-points).



Naast ‘supermarkten-om de hoek’ zien we steeds meer ‘shop-in-shop’ supermarkten in bijvoorbeeld tankstations, universiteiten, vakantieparken, hotels en kantoren.


Werkt een kleiner concept ook voor jouw organisatie?

Hoe weet je nu of een kleiner concept ook voor jouw retail- of serviceorganisatie werkt? Een nieuw concept meteen vanaf de tekentafel grootschalig uitrollen is geen goed idee.

Na het uitstippelen van jouw optimale winkelnetwerk kan je gaan experimenteren met een nieuw format op een optimale nieuwe locatie (hotspot). Is de locatie succesvol? Bouw dan stap voor stap verder uit. Betrouwbare, actuele retaildata helpt je om (de veranderingen in) het klantgedrag te begrijpen. Zo bouw je op een begeleide, data-driven manier aan jouw future-proof retailnetwerk!


Meer dan 200 Europese retailers baseren hun locatiestrategie op de inzichten uit het RetailSonar geomarketing platform. Wil jij ook maximaal rendement uit jouw winkellocaties halen? Onze experts vertellen je graag meer! Neem contact met ons op.


Blijf op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

meer blogs lezen

Lees meer

TRENDRAPPORT: Retail 2024 | Hoe en waarom retailers hun bestaande winkelnetwerken optimaliseren

In dit trendrapport brengen we het veranderend gedrag van klant én retailers in kaart. We analyseren fysieke en online winkelprestaties, onthullen welke strategische keuzes retailers maakten en kijken ook vooruit. Hoe verhoog jij het succes van je retail netwerk in 2024?

Klanten geven RetailSonar tevredenheidsscore van 9,2

Sinds 2019 vragen we bij RetailSonar jaarlijks hoe tevreden onze klanten zijn. Daarvoor maken we gebruik van de NPS-score of Net Promoter Score: een gerenommeerde tool die een helder beeld schetst van de algemene klantervaring en klantloyaliteit. Uit de laatste bevragingen in 2023 blijkt dat de NPS-score van RetailSonar elk jaar blijft toenemen.

Vers bloed! Maak kennis met Eya, Sam, Antony, Tibo en Rick

Een sterke Europese scale-up zoals RetailSonar kan niet zo snel groeien zonder een regelmatige instroom van nieuwe collega’s! Een aantal dingen hebben zij gemeen. Ze hebben een zwak voor data. Als het gaat om het aanpakken van complexe uitdagingen, stappen ze niet voorzichtig het water in, maar duiken ze er meteen in! En dan hebben we ook nog hun merkwaardige hobby's... Maak kennis met Sam, Antony, Eya, Tibo en Rick!

Over RetailSonar