Vergeet experience, convenience is het nieuwe toverwoord!
Hoe win je in deze tijden met jouw fysieke winkels de strijd met de vele webwinkels, waar de consument met heel veel gemak en 24/7 aankopen kan doen?
Je hoeft de krant maar open te slaan of je LinkedIn tijdlijn te bekijken en je leest gegarandeerd iets over het belang van ‘beleving’ (experience) in stenen winkels. Zeker, beleving kán het verschil maken tussen een succesvolle en een minder goed presterende winkel. Maar een minstens zo belangrijke factor om als retailer op in te zetten is convenience. Waarom? Omdat aankopen doen via een webshop voor de consument ultiem laagdrempelig is. Productkenmerken en -reviews bekijken, prijzen vergelijken, direct uit voorraad bestellen én een product thuis af laten leveren: het kan allemaal vanuit je luie stoel.
Het is aan jou als retailer om de drempel voldoende laag te houden om het klantpotentieel dat er ligt optimaal te benutten en zo de strijd tegen ‘online’ te winnen! Zorg dat de consument jouw winkel makkelijk bereikt én zijn aankopen efficiënt kan doen.
Zeer belangrijk hierin is het tijdsbewustzijn van de consument. “Gemak dient de mens” niet voor niets, getuigt het succes van de webshops. Want als er iets is waar de drukbezette consument anno 2019 blij van wordt is het snelheid. Zéker waar het gaat om routineuze en herhalingsaankopen zoals de dagelijkse boodschappen is convenience een múst!
Hoe genereer je nu in de praktijk extra omzet door in te zetten op convenience? Vanuit onze jarenlange praktijkervaring geven je een handige checklist.
Micro-bereikbaarheid
Hoe goed is de bereikbaarheid van jouw vestiging op lokaal niveau (pand, bouwblok)? De verplaatsingsbereidheid van consumenten is beperkt, en neemt nog verder af door files! Een slechte bereikbaarheid op microniveau kan jouw winkel tot 40% omzetverlies betekenen, een prima bereikbaarheid daarentegen kan tot 20% extra omzet opleveren!
Parking
Hoe goed bereikbaar zijn jouw vestigingen? Zijn er voldoende (gratis) parkeerplaatsen? Kijk niet louter naar het aantal parkeerplaatsen, maar ook naar de parkeerdruk: er kunnen veel parkeerplaatsen zijn, maar zijn deze ook voldoende beschikbaar tijdens de openingsuren van jouw winkels? Activiteiten in de omgeving (zoals kantoorpersoneel dat in de auto vlakbij jouw winkel parkeert) kunnen grote invloed hebben op de parkeerdruk. Een slechte lokale bereikbaarheid of onvoldoende parkeergelegenheid kan maar liefst tot 40% omzetverlies betekenen!
Oppervlakte, capaciteit en assortiment
Heeft de winkel voldoende vloeroppervlak én voldoende personeel voor het aantal bezoekers? Opstopping in de winkel en lange wachtrijen voor de kassa’s en vormen een irritatiepunt voor veel klanten. Daarentegen is het voor de consument ook niet prettig als de winkel te groot is. Typerend zijn de hypermarkten in België en Frankrijk die hun deuren sluiten of hun oppervlak drastisch verkleinen. Ook het assortiment is belangrijk: is dit goed afgestemd op de lokale omgeving? Wanneer je winkel op al deze facetten slecht scoort, kan dit leiden tot maar liefst 50% omzetverlies …
Openingstijden
In hoeverre sluiten de openingstijden van jouw winkels aan bij de omgeving van de winkels? Houd je voldoende rekening met de activiteiten die in de nabijheid van jouw winkels plaatsvinden en het tijdstip waarop de doelgroep jouw winkel passeert? Oftewel: ben jij open wanneer jouw klanten in de buurt zijn? Je kunt tot 20% meer omzet genereren wanneer je je openingstijden goed afstemt op de omgeving.
Slimme productcombinaties
Als retailer maak je het jouw klanten makkelijk door slimme combinaties van producten aan te bieden. Denk in het geval van supermarkten bijvoorbeeld aan maaltijd- en soeppakketten: een klant hoeft op die manier niet de hele winkel door om de verschillende ingrediënten bij elkaar te sprokkelen. Nagenoeg alle supermarktketens spelen hier al op slim op in, in navolging van maaltijdaanbieders zoals HelloFresh.
Zelfscan
Ook de zelfscanners die je in steeds meer supermarkten tegenkomt, kunnen het winkelcomfort vergroten. Deze optie zie je tegenwoordig ook in de kleinere supermarkten steeds vaker, met het Amazon GO concept als extreem voorbeeld.
Informatievoorziening & routing
Kunnen klanten de benodigde producten snel vinden? Is er nagedacht over logische routing door de winkels? Denk aan de apps die sommige supermarktketens aanbieden om klanten op basis van hun boodschappenlijstje optimaal door de winkel te leiden.
Pick-up-points & home-delivery
Vooral drukbezette huishoudens en minder mobiele consumenten zullen thuisbezorging en pick-up-points waarderen als aanvulling op jouw fysieke winkelnetwerk.
Shop-in-shops & perfect neighbours
Combinatiebezoeken kunnen consumenten flinke tijdsbesparing opleveren. Een mooi voorbeeld zijn shop-in-shops zoals de PostNL servicepunten en Bol.com pakketpunten in de grotere supermarkten. Maar ook het zoeken naar perfect neighbours loont: naast een goede buur zul je extra omzet genereren. Denk in het geval van supermarkten aan de buurtsuper die zich vestigt naast de lokale bakker en slager.