Het uitstippelen van jouw future proof netwerk: een blijvend hoofdpijndossier of helder proces?

“Hoe geef ik vorm aan mijn vestigingennetwerk van de toekomst?” Het is een vraag waar menig retaildirecteur regelmatig van wakker ligt. Gelukkig kun je met slimme algoritmes grip krijgen op dit complexe vraagstuk. Hoe zet je A.I. slim in om jouw future-proof retailnetwerk uit te tekenen?

In een door ‘clicks’ gedomineerde wereld, liggen investeringen in ‘bricks’ steeds meer onder vuur. De operationele kosten van de fysieke winkels moeten omlaag. Maar het optimaliseren van je retailnetwerk is geen eenvoudige taak.

Het managen van de bestaande locaties en het bijbenen van alle veranderingen is voor de meeste retailmanagers al een flinke opgave.
Laat staan het uittekenen van de optimale footprint voor de toekomst …

Dit voelt voor velen als een ver-van-mijn-bed-show. En dat is niet verbazingwekkend: de miljarden scenario’s die er voor jouw retailnetwerk bestaan, gaan het menselijk brein ver te boven. Dit vraagt om een revolutionair andere aanpak

Hét toverwoord? Artificial Intelligence! Slimme algoritmes stellen ons in staat om deze bijzonder complexe en tijdrovende analyse geautomatiseerd uit te voeren. Zo kom je uiteindelijk tot jóuw ideale combinatie van openingen, sluitingen, relocaties en oppervlaktes van jouw winkels of kantoren.

Vanuit onze jarenlange expertise en ervaring op dit terrein, vertellen we je graag over het verloop van dit proces en de twee belangrijke denkwijzen die hierbij van belang zijn: de inside-out en de outside-in methode.

Methode 1: Neem gerichte acties vanuit de kennis van je huidige netwerk (‘inside-out’)

Het bepalen van jouw optimale footprint voor de toekomst start met inside-out denken. Je denkt hierbij vanuit de dynamiek van je huidige netwerk en het bijbehorende bewezen klantgedrag

"Soms realiseer je met beperkte ingrepen een omzetverhoging van tientallen procenten"


Kijk allereerst hoe je de performance van jouw netwerk kan verbeteren met een relatief lage CAPEX en een beperkte impact op je OPEX. Daarmee stijgen de prestaties van jouw vestigingen vaak al met enkele procenten. Ingrepen die beperkte impact hebben zijn bijvoorbeeld het herinrichten van een winkel, lokale marketinginspanningen (activatie, loyaliteitsacties) of vastgoedgerelateerde acties (bijvoorbeeld het verbeteren van de zichtbaarheid van een pand).

Mooie voorbeelden zijn opticien-keten Hans Anders en schoenenketen Torfs die onlangs een winkel op korte afstand verplaatsten, waarmee de winkels 20-30% beter gingen presteren. Of hoorketen Lapperre, die 7% extra omzet realiseerde dankzij een betere branding van haar showrooms.

Kijk vervolgens naar het bredere plaatje en onderzoek de toegevoegde waarde van elke vestiging op het totale retailnetwerk. Gebruik hiervoor een voorspellend model dat slim rekening houdt met dynamieken van klantgedrag. Zo’n model vertelt jou ook hoeveel omzet je in andere fysieke locaties of online recupeert wanneer je een winkel sluit. Met die informatie kun je een eerste sluitingsgolf opstarten, waarbij de impact van elke sluiting steeds iets groter zal worden.

Is de impact van het sluiten van vestigingen minder groot dan verwacht? Dan heb je met succes wijzigingen in klantgedrag aangetoond: de impact van fysieke locaties is minder groot dan voorheen. Zo kun je je voorspellende model steeds aanpassen aan de gewijzigde werkelijkheid, waarna je weer een volgende sluitingsgolf doorvoert, totdat de balans tussen OPEX en netwerk performance niet meer verder verbetert.


Methode 2: Laat je inspireren door alternatieve netwerkmogelijkheden (‘outside-in’)

Je huidige netwerk en het bestaande klantgedrag geven geen garanties voor de toekomst, denk daarom ook ‘outside-in’.

Deze benadering gaat uit van de vraag: “Stel dat je vanaf nul kon beginnen, waar zou ik mijn winkels of kantoren dan idealiter plaatsen?” Daarbij kun je ervoor kiezen om ‘greenfield’ te werken, oftewel: je huidige netwerk volledig los te laten. Omdat dit in de dagelijkse praktijk – met beperkte CAPEX – veelal niet haalbaar is, is het uitwerken van een semi-greenfield scenario het meest gebruikelijk.

Hoe gaat dit complexe rekenproces voor het optimale semi-greenfield in zijn werk? Waar het op neerkomt, is dat er twee iteratieve processen gaan draaien. In het ene proces wordt er steeds één vestiging (met op dat moment de minste toegevoegde waarde) uit het netwerk gehaald. En in het andere proces wordt vanuit een volledig greenfield scenario steeds een locatie aan het netwerk toegevoegd op de op dat moment meest gunstige (winstgevende) locatie.

De combinatie van deze processen vormt uiteindelijk het optimale future-proof retailnetwerk. Het geeft je niet alleen inzicht in de vestigingen die je het best behoudt, maar ook het ideale aantal locaties voor jouw retailformule en de maximale CAPEX voorwaarden (het maximale aantal sluitingen en openingen).

"Dankzij jouw future-proof model heb je optimale zekerheid over al je toekomstige vastgoedinvesteringen."


Het resultaat: een retailnetwerk in balans, nu én in de toekomst!

Dankzij een future-proof netwerk kan je met maximale zekerheid locaties openen, sluiten en verhuizen. En dat voor onbepaalde tijd! De onderlinge relaties en de wisselwerking tussen jouw vestigingen plus de impact van klantgedrag zijn nu ondergebracht in een model waarop je volledig kunt vertrouwen. Wat er ook gebeurt met jouw vestigingen én de complexe en dynamische retailwereld om ons heen. Dit biedt optimale zekerheid over alle toekomstige vastgoed-gerelateerde investeringen.

Verlang jij ook naar een bewezen en toekomstgerichte locatiestrategie? Maak dan een afspraak met onze experts


Blijf op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

meer blogs lezen

Lees meer

TRENDRAPPORT: Retail 2024 | Hoe en waarom retailers hun bestaande winkelnetwerken optimaliseren

In dit trendrapport brengen we het veranderend gedrag van klant én retailers in kaart. We analyseren fysieke en online winkelprestaties, onthullen welke strategische keuzes retailers maakten en kijken ook vooruit. Hoe verhoog jij het succes van je retail netwerk in 2024?

Klanten geven RetailSonar tevredenheidsscore van 9,2

Sinds 2019 vragen we bij RetailSonar jaarlijks hoe tevreden onze klanten zijn. Daarvoor maken we gebruik van de NPS-score of Net Promoter Score: een gerenommeerde tool die een helder beeld schetst van de algemene klantervaring en klantloyaliteit. Uit de laatste bevragingen in 2023 blijkt dat de NPS-score van RetailSonar elk jaar blijft toenemen.

Vers bloed! Maak kennis met Eya, Sam, Antony, Tibo en Rick

Een sterke Europese scale-up zoals RetailSonar kan niet zo snel groeien zonder een regelmatige instroom van nieuwe collega’s! Een aantal dingen hebben zij gemeen. Ze hebben een zwak voor data. Als het gaat om het aanpakken van complexe uitdagingen, stappen ze niet voorzichtig het water in, maar duiken ze er meteen in! En dan hebben we ook nog hun merkwaardige hobby's... Maak kennis met Sam, Antony, Eya, Tibo en Rick!

Over RetailSonar