Halo-effect: haal jij al extra online omzet in de regio rond je fysieke winkels?

Je verkoopt meer online in het directe verzorgingsgebied van je fysieke winkels. Dit ‘halo-effect’ is een onmisbare troef in de strijd tegen pure online spelers! Hoe profiteer je als retailer van de extra omzetkansen die jouw omnichannel netwerk biedt? We leggen het je uit.

Wat is het halo-effect en waarom is het zo belangrijk voor retailers?

In de combinatie van online en fysiek zit een bijzonder grote kracht. Hoe dichter een klant bij een fysieke winkel woont, hoe groter de kans dat hij of zij in je webshop koopt. Je verkoopt dus online opvallend meer in de gebieden waar je ook een fysieke locatie hebt. Deze extra online omzet - die je vooral behaalt in je primaire en secundaire verzorgingsgebieden - noemen we het halo-effect.



Daar zit een logische verklaring achter, nabijheid zorgt voor een grotere naamsbekendheid! Daarnaast heeft het een psychologisch effect: nabijheid geeft een goed gevoel, het wekt vertrouwen. Heeft een klant service nodig, wil hij iets retourneren of aanspraak maken op garantie? Dan is de fysieke winkel steeds dichtbij.

“Het halo-effect is een zeer belangrijk wapen in de hevige strijd met de pure online spelers. Speel die troef als retailer actief uit!”



Het is niet voor niets dat voormalige pure online players zoals Amazon en Coolblue steeds meer fysieke winkellocaties openen. En met succes! Pure online spelers zoals Bol.com missen deze belangrijke complementariteit en lopen daardoor extra omzet mis. Het halo-effect is daarmee een zeer belangrijk wapen in de hevige strijd met de webreuzen. Speel die troef als omnichannel retailer actief uit!

Sinds de coronapandemie nam het halo-effect nog verder toe, zo blijkt uit een data-gedreven analyse van RetailSonar. Het volledige trendrapport lees je hier.

Hoe groot is het halo-effect voor jóuw retail netwerk?

Heb je nog geen concreet beeld van het halo-effect binnen jouw retailnetwerk? Doe net zoals de snel groeiende badkamerspecialist X2O en start met het in kaart brengen van de herkomst van jouw online sales.. Zo ontdek je hoeveel omzet aan elke winkel toe te schrijven is en krijg je goed zicht op het halo-effect.

Is het halo-effect opvallend laag of mis je halo-effect rondom bepaalde winkels? Onderneem dan actie. Kijk vooral hoe je de wisselwerking in-store kan stimuleren. Je webshop is geen vijand maar een bondgenoot!


Combineer de kracht van de webshop met de voordelen van de winkel. Stimuleer online vanuit fysiek én fysiek vanuit online. Phygital retailing kent vele mogelijkheden. Belangrijke inspirators op dit gebied zijn onder andere Praxis, Kamera Express, Domino’s Pizza en Starbucks.


Welke rol speelt het halo-effect bij netwerkoptimalisatie?

Besef goed dat elke vastgoedingreep invloed heeft op het koop- en verplaatsingsgedrag van je klanten. Offline én online! Of je nu winkels opent, verkleint, verhuist of sluit: speel hier met het halo-effect slim op in! Het is de sleutel tot jouw optimale future-proof winkelnetwek en een grote troef ten opzichte van pure online players: jij bent nabij, zij niet!


Meer dan 200 Europese retailers baseren hun locatiestrategie op de inzichten uit het RetailSonar geomarketing platform. Wil jij ook maximaal rendement uit jouw winkellocaties halen? Onze experts vertellen je graag meer! Neem contact met ons op.


Blijf op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

meer blogs lezen

Lees meer

TRENDRAPPORT: Retail 2024 | Hoe en waarom retailers hun bestaande winkelnetwerken optimaliseren

In dit trendrapport brengen we het veranderend gedrag van klant én retailers in kaart. We analyseren fysieke en online winkelprestaties, onthullen welke strategische keuzes retailers maakten en kijken ook vooruit. Hoe verhoog jij het succes van je retail netwerk in 2024?

Klanten geven RetailSonar tevredenheidsscore van 9,2

Sinds 2019 vragen we bij RetailSonar jaarlijks hoe tevreden onze klanten zijn. Daarvoor maken we gebruik van de NPS-score of Net Promoter Score: een gerenommeerde tool die een helder beeld schetst van de algemene klantervaring en klantloyaliteit. Uit de laatste bevragingen in 2023 blijkt dat de NPS-score van RetailSonar elk jaar blijft toenemen.

Vers bloed! Maak kennis met Eya, Sam, Antony, Tibo en Rick

Een sterke Europese scale-up zoals RetailSonar kan niet zo snel groeien zonder een regelmatige instroom van nieuwe collega’s! Een aantal dingen hebben zij gemeen. Ze hebben een zwak voor data. Als het gaat om het aanpakken van complexe uitdagingen, stappen ze niet voorzichtig het water in, maar duiken ze er meteen in! En dan hebben we ook nog hun merkwaardige hobby's... Maak kennis met Sam, Antony, Eya, Tibo en Rick!

Over RetailSonar