Halo-effect: haal jij al extra online omzet in de regio rond je fysieke winkels?

Je verkoopt meer online in het directe verzorgingsgebied van je fysieke winkels. Dit ‘halo-effect’ is een onmisbare troef in de strijd tegen pure online spelers! Hoe profiteer je als retailer van de extra omzetkansen die jouw omnichannel netwerk biedt? We leggen het je uit.

Wat is het halo-effect en waarom is het zo belangrijk voor retailers?

In de combinatie van online en fysiek zit een bijzonder grote kracht. Hoe dichter een klant bij een fysieke winkel woont, hoe groter de kans dat hij of zij in je webshop koopt. Je verkoopt dus online opvallend meer in de gebieden waar je ook een fysieke locatie hebt. Deze extra online omzet - die je vooral behaalt in je primaire en secundaire verzorgingsgebieden - noemen we het halo-effect.Daar zit een logische verklaring achter, nabijheid zorgt voor een grotere naamsbekendheid! Daarnaast heeft het een psychologisch effect: nabijheid geeft een goed gevoel, het wekt vertrouwen. Heeft een klant service nodig, wil hij iets retourneren of aanspraak maken op garantie? Dan is de fysieke winkel steeds dichtbij.

“Het halo-effect is een zeer belangrijk wapen in de hevige strijd met de pure online spelers. Speel die troef als retailer actief uit!”Het is niet voor niets dat voormalige pure online players zoals Amazon en Coolblue steeds meer fysieke winkels openen. En met succes! Pure online spelers zoals Bol.com missen deze belangrijke complementariteit en lopen daardoor extra omzet mis. Het halo-effect is daarmee een zeer belangrijk wapen in de hevige strijd met de webreuzen. Speel die troef als omnichannel retailer actief uit!

Sinds de coronapandemie nam het halo-effect nog verder toe, zo blijkt uit een data-gedreven analyse van RetailSonar. Het volledige trendrapport lees je hier.

Hoe groot is het halo-effect voor jóuw retail netwerk?

Heb je nog geen concreet beeld van het halo-effect binnen jouw retailnetwerk? Doe net zoals de snel groeiende badkamerspecialist X2O en start met het in kaart brengen van de herkomst van jouw online sales.. Zo ontdek je hoeveel omzet aan elke winkel toe te schrijven is en krijg je goed zicht op het halo-effect.

Is het halo-effect opvallend laag of mis je halo-effect rondom bepaalde winkels? Onderneem dan actie. Kijk vooral hoe je de wisselwerking in-store kan stimuleren. Je webshop is geen vijand maar een bondgenoot!


Combineer de kracht van de webshop met de voordelen van de winkel. Stimuleer online vanuit fysiek én fysiek vanuit online. Phygital retailing kent vele mogelijkheden. Belangrijke inspirators op dit gebied zijn onder andere Praxis, Kamera Express, Domino’s Pizza en Starbucks.


Welke rol speelt het halo-effect bij netwerkoptimalisatie?

Besef goed dat elke vastgoedingreep invloed heeft op het koop- en verplaatsingsgedrag van je klanten. Offline én online! Of je nu winkels opent, verkleint, verhuist of sluit: speel hier met het halo-effect slim op in! Het is de sleutel tot jouw optimale future-proof winkelnetwek en een grote troef ten opzichte van pure online players: jij bent nabij, zij niet!


Blijf op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

meer blogs lezen

Lees meer

Van optimalisatie tot slimme groei: de 4 belangrijkste trends voor jouw winkelnetwerk in 2022

Klanten en winkelprestaties veranderen. Wat betekent dit voor je winkelnetwerk? Van optimalisatie, efficiëntie, minder locaties tot slimme groei: dit zijn dé trends voor 2022 volgens de location intelligence experts van RetailSonar.

Corona & koopgedrag: nooit eerder kochten we zo doelgericht

Corona verandert ons winkelgedrag. We winkelden in 2021 minder en korter, maar gaven per bezoek méér uit. Winkels waar klanten zeer efficiënt kunnen shoppen, presteerden nooit beter. Dit zijn de resultaten van onze data-driven analyse!

Omzetverlies grote steden in 2021 gehalveerd, kleine gemeenten nog steeds in de plus

De coronapandemie veranderde het consumentengedrag als nooit tevoren. We kochten vooral lokaal en veel traffic builders vielen plots weg. De omzet van winkels in kleinere gemeenten en periferie steeg, maar bleef ver achter in de grote stadscentra. Hoe ontwikkelde de omzet per type locatie? Dit zijn de cijfers!

Over RetailSonar