Online shopping verstoort het fysieke winkelen (nog) niet

Iets later dan in andere landen heeft online shopping ook in België zijn weg gevonden naar de consument. We vroegen ons af wie die online shopper nu eigenlijk is, en of de opmars van online shoppen reeds sporen nalaat.

Wie is die online shopper?

Een grootschalige consumentenbevraging vorig jaar uitgevoerd door MAS in opdracht van de Vlaamse Provincies, bracht de procentuele bestedingen over het web in kaart voor alle hoofdbranches van detailhandel. De grootste uitgaven gebeuren in de categorieën Periodieke Goederen (vrije tijd, kleding & mode en huishoudelijke artikelen) en Bruin- en Witgoed (gsm, tv, koelkast,…). Echter, over het algemeen blijven deze cijfers uit 2013 nog zeer beperkt.

bestedingen

Als we iets dieper graven in de datasets, dan zien we duidelijk dat de online shopper vandaag vooral in de grootsteden woont, en veel minder in de grootstedelijke rand. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de goed bereikbare perifere retail concentraties die de shoppers in die buurten voorlopig van het net afhouden. Ook het platteland hinkt achterop.

Bestedingen ifv regio

Als we socio-demografisch de online data onderzoeken, dan zien we ook een verband in functie van welvaart en leeftijd. Minder welvarende gebieden besteden gemiddeld 10% minder online dan meer welvarende gebieden. Ook de oudere leeftijdsgroepen boven 65 jaar vinden voorlopig nog niet zo makkelijk de weg naar het web dan de jongere leeftijdsgroepen.

Bestedingen ifv welvaart

Als we naar de andere sectoren kijken, dan vinden we binnen de dienstensector sommige sectoren zoals travelling en banking met online bestedingen hoger dan 20%. Deze sectoren vertegenwoordigen echter slechts 6% van het totale winkelbestand. Daartegenover staan dan weer sectoren zoals kappers, horeca en tankstations die volledig gespaard blijven van online shoppen. In totaal gaat het om 58% van het totale winkelbestand dat geen enkele bedreiging van E-commerce ondervindt.


Voorlopig geen impact op ons straatbeeld

De vooruitgang van het online shoppen heeft ons straatbeeld nog niet veranderd. Uit recente cijfers van Locatus blijkt dat het winkelaanbod in 2014 in alle branches nagenoeg stabiel gebleven is ten opzichte van 2013.

Evolutie Winkelaanbod

Het potentieel voor fysiek winkelen zal ook in de toekomst grotendeels stand kunnen houden. Enerzijds omdat de bevolking nog steeds jaarlijks groeit met bijna 1 procent en anderzijds omdat E-commerce slechts gedeeltelijk kannibaliseert op fysiek winkelen. Online shoppen zal dus ook markt maken en zo de economie stimuleren. De mensen zullen niet langer een tent moeten lenen bij de buurman indien er niet meteen een kampeerwinkel in de buurt is.


Online versus offline consumentengedrag

Indien het detailhandelsonderzoek in opdracht van de Vlaams Provincies in relatie gebracht wordt tot het offline aanbod aan periodieke goederen, lijkt er zich een verband af te tekenen. Onderstaande kaart toont aan dat in regio’s waar zich grote aanbodclusters bevinden, de online bestedingen bij de hoogste in Vlaanderen zijn. Online en offline consumentengedrag lijken elkaar dus positief te stimuleren. Als retailer zal het belangrijk zijn om online en offline contacten met de klant naadloos op elkaar af te stemmen. Online kan offline versterken en omgekeerd.

Ecommerce_Winkelgebieden_PeriodiekeGoederen


Nieuwe technologieën

Nieuwe technologieën hebben op dit moment in sommige branches meer invloed op het winkelaanbod dan e-commerce. De cd & dvd winkels verdwijnen uit het winkelaanbod, online lezen (van kranten) en e-readers hebben hun impact op de boekhandel, online betalen en pinnen op de banken. Denk vooruit en houd nieuwe technologieën zoals 3D printers, E-books, elektrische auto’s en dergelijke goed in de gaten. De opdracht is hier om deze technologieën te proberen omarmen, voordat ze een effectieve concurrentiële bedreiging vormen. Standaard Boekhandel die onlangs zijn eigen e-reader Tolino lanceerde, kan hier alvast als een mooi voorbeeld gelden.

Bovenstaande bevindingen zijn het resultaat van gezamenlijk onderzoek door Locatus en RetailSonar.


Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang vier keer per jaar de recentste geomarketing-updates.

meer blogs lezen

Lees meer

Opnieuw groeien naar maximale winkelprestaties

Met de zware wintermaanden achter ons, wil je jouw winkels weer maximaal laten presteren. Maar hoe weet je in deze onzekere tijden wat de juiste acties voor jouw winkels zijn? Zó zet je data slim in voor jouw optimale post-corona locatiestrategie!

In één klap 38 nieuwe vanHaren winkels: wat betekent dit voor de Belgische schoenensector?

VanHaren neemt in één klap 38 winkels van Brantano over. Wat is de impact op de concurrentie? En voor welke verschuivingen zorgt dit in de Belgische schoenensector? We zochten het voor je uit!

12 retailexperts over de toekomst van omnichannel & e-commerce

De online verkoop groeit harder dan ooit. De OnlineRetailer-redactie nodigde experts uit van o.a. Veritas, Mollie, Dreamland, Tilroy & RetailSonar voor een boeiend gesprek over de grootste trends & uitdagingen in e-commerce. De belangrijkste inzichten lees je hier!

Over RetailSonar