4 manieren waarop A.I. locatiebeslissingen revolutionair verandert

Het is in deze turbulente tijden voor retailers steeds moeilijker om grip te houden op hun vestigingennetwerk. Gelukkig neem je strategische locatiebeslissingen vele malen efficiënter wanneer je de kansen van A.I. benut. Wat zijn de 4 grootste voordelen van het gebruik van A.I. bij locatieplanning? We zetten ze voor je op een rij.

1) Snellere & betrouwbaardere omzetvoorspellingen

De meeste retailers ondersteunen hun locatiebeslissingen tegenwoordig met een (grote) hoeveelheid data die zij vanuit verschillende bronnen aan elkaar knopen. Dit sterk repetitieve en analytische werk is foutgevoelig en tijdrovend. Bovendien spelen tegenwoordig zoveel factoren een rol in het succes van een locatie dat je het steeds lastiger wordt om dit als mens te overzien.  

Als je je locatieplanning met behulp van A.I. vergemakkelijkt, maak je als retailer toekomstgerichte stappen. Waar omzetprognoses met de klassiekere methodes (zoals VPO) vaak blijven steken bij een betrouwbaarheid van 60-70%, kom je met behulp van geavanceerde koopstroommodellen tot een accuraatheid van 85-90%.


2) Efficiëntie & hogere ROI

Investeren in kunstmatige intelligentie is niet goedkoop. Maar er is geen twijfel over mogelijk: die investering verdien je op de iets langere termijn ruimschoots terug. Zéker wanneer je de kosten afzet tegen de tijd en kosten die gepaard gaan met een slechte locatiekeuze. Zie het als een langere-termijn-investering, waarmee je sneller knopen kunt doorhakken en hogere rendementen behaalt. Je houdt tijd over voor zaken die écht om menselijke aandacht vragen.


3) Nieuwe inzichten & minder discussies

Een logische en veel voorkomende gedachte is: “Wat gebeurt er precies met de data die ik in het systeem stop, waarna er een advies uitrolt?” Als mens raak je een stukje controle kwijt over wat er ‘daarbinnen’ gebeurt. Maar je zult zien dat dit al snel omslaat snel in gewenning: met A.I. bespaar je jezelf vele handmatige acties en krijg je juist méér grip op de materie. 

Je bent in staat om razendsnel conclusies te trekken uit grote hoeveelheden data. Daardoor weet je direct of die ene nieuw aangedragen locatie voldoende potentie heeft, en of het verhuizen van een slecht presterende vestiging inderdaad het beste idee is.


En discussies met collega’s, stakeholders of franchisenemers? Die beperk je voortaan tot het absolute minimum. Aan de (interpretatie van de) data valt immers niet meer te twisten!


4) Direct antwoord op al jouw locatieplanningsvraagstukken

Als je A.I. ‘from scratch’ wil integreren in jouw locatieplanning, dan heb je flink wat technische know-how nodig binnen je organisatie. Maak je echter gebruik van reeds ontwikkelde slimme locatieplanningssoftware zoals het platform van RetailSonar, dan is het gebruik van A.I. een fluitje van een cent. De vertaalslag naar jouw business vraagstukken is al gemaakt, specifieke A.I. kennis is niet meer nodig! 

Met RetailSonar platform heb je binnen enkele muiskliks het antwoord op al je relevante business vraagstukken op het vlak van locatieplanning. 


RetailSonar helpt al meer dan 100 retailers in 4 verschillende landen met het ontwerpen van een optimale locatiestrategie. Dit doen we o.a. dankzij een uniek cloudplatform en slimme kunstmatige intelligentie. Meer weten? Bekijk hier onze oplossingen!



Blijf op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

meer blogs lezen

Lees meer

TRENDRAPPORT: Retail 2024 | Hoe en waarom retailers hun bestaande winkelnetwerken optimaliseren

In dit trendrapport brengen we het veranderend gedrag van klant én retailers in kaart. We analyseren fysieke en online winkelprestaties, onthullen welke strategische keuzes retailers maakten en kijken ook vooruit. Hoe verhoog jij het succes van je retail netwerk in 2024?

Klanten geven RetailSonar tevredenheidsscore van 9,2

Sinds 2019 vragen we bij RetailSonar jaarlijks hoe tevreden onze klanten zijn. Daarvoor maken we gebruik van de NPS-score of Net Promoter Score: een gerenommeerde tool die een helder beeld schetst van de algemene klantervaring en klantloyaliteit. Uit de laatste bevragingen in 2023 blijkt dat de NPS-score van RetailSonar elk jaar blijft toenemen.

Vers bloed! Maak kennis met Eya, Sam, Antony, Tibo en Rick

Een sterke Europese scale-up zoals RetailSonar kan niet zo snel groeien zonder een regelmatige instroom van nieuwe collega’s! Een aantal dingen hebben zij gemeen. Ze hebben een zwak voor data. Als het gaat om het aanpakken van complexe uitdagingen, stappen ze niet voorzichtig het water in, maar duiken ze er meteen in! En dan hebben we ook nog hun merkwaardige hobby's... Maak kennis met Sam, Antony, Eya, Tibo en Rick!

Over RetailSonar