"Waarom ik voor RetailSonar koos"

Waarom stap je na 14 jaar bij een vooraanstaande, middelgrote Geo-ICT-organisatie over naar een bedrijf dat in Nederland nog nauwelijks bekendheid heeft? Een vraag die voor mij snel te beantwoorden is en waar ik graag wat meer over vertel.

Succes- en faalfactoren van winkellocaties

"Op de middelbare school werd ik al geboeid door de succes- en faalfactoren van (winkel)locaties. Ik kon niet door een winkelgebied lopen zonder me af te vragen wat bepaalde locaties nu tot een succes maakte. Of juist: deuren deed sluiten. Ik filosofeerde vaak over de factoren die daarbij mee zouden spelen.

Tijdens mijn studie Planologie kon ik mijn ei helemaal kwijt in mijn onderzoek naar de historische ontwikkeling van winkelstraten (‘aanloopstraten’). Ik verdiepte me in oude stadsplattegronden en ik sprak met makelaars, ondernemersverenigingen en gemeenten om de succes- en faalfactoren van de winkelstraten in beeld te brengen. Tijdens mijn daarop volgende studie Stadsgeografie onderzocht ik welke factoren meespelen bij de keuze voor een specifieke supermarkt.
Van buikgevoel naar data-driven besluitvorming

In mijn vorige baan ondersteunde ik flink wat B2B organisaties in hun geomarketing vraagstukken, van marketingafdeling tot directie. Hierdoor weet ik wat het belang is van kwalitatief goede en actuele data in besluitvormingsprocessen.

Wat mij in de gesprekken met retailers het meest verbaasde, is dat locatiekeuzes zo vaak nog op buikgevoel worden genomen. Of dat er dagen, soms zelfs weken tijd wordt gestopt in het verzamelen van data voor de business case van een nieuwe locatie. Met data waarvan de kwaliteit en actualiteit niet altijd even duidelijk zijn.
Een vak apart

Om over het aan elkaar knopen van al die data nog niet eens te spreken …. Dat is echt een vak apart, zeker in deze tijden waarin het verloop in winkelstraten hoog is, de steeds grotere impact van online, de opmars van giganten als Alibaba en Amazon… de potentiële omzet van een winkel is geen momentopname.

Als je de kracht van je offline winkels optimaal wil benutten en je concurrenten steeds een stap voor wil zijn, is het zaak om al die omgevingsfactoren continue in de gaten te houden! Maar (hoe) houd je dat als retailer zelf nog allemaal bij? Hoe behoud je het totaaloverzicht over al je vestigingen? Hoe weeg je al die factoren die meespelen in het succes of falen van je winkels op de juiste manier mee?

"Toen ik afgelopen jaar het bestaan van RetailSonar ontdekte wist ik meteen: deze organisatie heeft goud in handen!"


Goud in handen

Daar moet toch iets slims voor te bedenken zijn, zoiets complex leent zich voor een platform dat gebruik maakt van Artificial Intelligence. Toen ik afgelopen jaar het bestaan van RetailSonar ontdekte wist ik dan ook meteen: deze organisatie heeft goud in handen! Mijn mond viel open toen ik hoorde dat RetailSonar - dankzij slimme algoritmes de omzet van een nieuwe winkel tot 90% nauwkeurig kan voorspellen.

Enthousiast en bevlogen

Al tijdens mijn eerste kennismaking met RetailSonar was ik overtuigd: dit is de plek waar ik met mijn passie voor geomarketing en de retailsector helemaal op mijn plek ben. En laat de organisatie nou ook nog eens perfect matchen met mijn persoonlijkheid: enthousiast, positief en bevlogen! Mijn collega’s doen hun werk net als ik met zoveel plezier. Ondanks de cultuurverschillen tussen Nederland en België voelt RetailSonar voor mij als thuiskomen, het is één grote familie!

Pionieren

Zeven jaar geleden begon RetailSonar in België als start-up, waar zij inmiddels marktleider is, met circa 25% van alle retailers als klant.
In Nederland heeft zij al grote spelers zoals Decathlon, Action, Deen en Intratuin aan boord. Met tientallen andere grote retailers worden gesprekken gevoerd.

Met ambities voor uitbreiding naar Frankrijk en Duitsland, bevindt het bedrijf zich momenteel in Europese scale-up fase. Een fase die op alle facetten boeiende uitdagingen met zich meebrengt. Wat ook betekent dat je soms letterlijk aan het pionieren bent. Een fase die ik reuze interessant vind, vanwege de dynamiek die het met zich meebrengt. En omdat je direct ziet wat het effect is van jouw eigen acties.
Naamsbekendheid

Al snel wist ik dat ik mij bij RetailSonar wilde inzetten om de naamsbekendheid in Nederland te vergroten. Ik kon niet geloven dat nog maar zo weinig Nederlandse retailorganisaties van RetailSonar gehoord hadden. Er is zoveel geld gemoeid met het huren en openen van een locatie. Een foutieve locatiebeslissing kan een dure grap zijn. Bovendien: waarom zou je sub-optimale locatiekeuzes maken?

Een omzetvoorspelling met 1 druk op de knop

Wat ik zo mooi vind aan ons platform is dat wij het leven van retailers zoveel makkelijker maken. Met het RetailSonar platform beantwoord je locatie-gerelateerde vragen letterlijk met slechts 1 druk op de knop. En als klant zit je zelf ook letterlijk aan de knoppen. Zonder afhankelijk te zijn van een adviseur. Wat voor sommigen nog een droom is, kan met behulp van de A.I. die RetailSonar inzet werkelijkheid worden!"Blijf op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

meer blogs lezen

Lees meer

Location Talking Points #9 | Wat kan jij leren van Primark, HEMA, Lush, Zeeman, JD Sports en Huawei?

Elke maand tonen we je de meest actuele & inspirerende locatiestrategieën uit binnen- en buitenland. Zo blijf je “always one step ahead” in het optimaliseren van jouw future-proof netwerk! In deze video: de locatiestrategieën van Huawei, Zeeman, JD Sports, HEMA, Lush & Primark.

Maak kennis met Jeroen, onze Finance Manager

Onze snelle internationale groei in goede banen leiden. Dat is de uitdaging van onze Finance Manager Jeroen. Hoog tijd voor een kennismaking!

Geomarketing: wat is het en waarom gebruiken retailers het?

De kans is groot dat je het - bewust of onbewust - al toepast in je vestigingsplaatsonderzoek, winkel analyses of lokale marketing: geomarketing. Wat is dit nu precies? Wat is de toegevoegde waarde? En hoe zet je geomarketing in voor maximaal rendement uit jouw netwerk van winkellocaties?

Over RetailSonar