Zo maken vastgoed, sales & marketing samen een succes van locatiestrategie

In heel wat retailorganisaties werken vastgoed, sales en marketing als aparte “eilanden” langs elkaar heen. Zo blijven er heel wat kansen liggen. We geven 7 tips om dankzij een betere samenwerking het maximale uit je locatiestrategie te halen.

Sales: stem de winkels goed af op de lokale omgeving

Zodra vastgoed het licht op groen zet voor een nieuwe locatie staat sales voor de uitdaging om deze plek optimaal af te stemmen op de lokale omgeving. Nog te vaak zien we dat winkels als dertien in een dozijn worden geopend. Besef dat zaken als assortimentsvoering, winkelvloeroppervlak, prijsniveau en openingstijden cruciaal zijn voor het succes van je lokale vestiging!

Vastgoed: geef sales inzicht in het omzetpotentieel van de winkels

Het is van groot belang dat sales goed zicht heeft op het werkelijke (theoretische) potentieel van een locatie: hoeveel zou een winkel of kantoor in theorie aan omzet kunnen draaien? Daarnaast is de feitelijke toegevoegde waarde van de winkel belangrijk: wat draagt een individuele winkel bij aan het resultaat van het totale vestigingennetwerk? Oftewel: hoeveel klanten zou de organisatie verliezen als de winkel er niet meer zou zijn? En hoeveel van deze klanten zouden we kunnen terugwinnen?


Sales: wijs vastgoed op vestigingen zonder toekomstperspectief

Zijn er vestigingen met lage winstmarges, die weinig toekomstperspectief en/of toegevoegde waarde hebben? Dan kan sales vastgoed feedback geven om de kosten van de winkel of het kantoor te drukken (verkleining of huurherziening), ofwel de locatie te sluiten en te zoeken naar alternatieven.

Marketing: zorg voor spetterende winkelopeningen en voer strategische campagnes bij een sluiting

De samenwerking tussen sales en marketing vindt vooral plaats na het nemen van een vastgoedgerelateerde beslissing. In het ideale geval pakt marketing hier het stokje over en bedenkt zij creatieve acties gericht op de juiste doelgroep(en) om de naamsbekendheid van een nieuwe winkel een boost te geven. En in het geval van een winkelsluiting probeert zij de ‘niet-digitale klanten’ zoveel mogelijk te verleiden naar andere winkels en de ‘digitale klanten’ richting de webshop te migreren.


Marketing: ken je klanten vóórdat je een winkel sluit

Wat men dikwijls vergeet bij het sluiten van een winkel is een goede dekannibalisatie-campagne . Je wil jouw klanten namelijk niet kwijtraken aan je concurrent(en), maar zoveel mogelijk verleiden om ofwel naar één van je andere winkels te komen ofwel gebruik te maken van jouw webshop. Voorwaarde voor een dergelijke campagne is een volledig en actueel profiel van jouw klanten. Van plan om binnenkort een winkel te sluiten? Leer je klanten dan alsnog kennen, deze investering verdient zich hoe dan ook terug!


Marketing: luister naar sales om winkelprestaties te verbeteren

Daarnaast is het voor marketing ook belangrijk om vanuit sales instructies te krijgen rondom kansen voor het verbeteren van de prestaties van winkels die underperformen: waar wringt de schoen precies? Is het belangrijk in te zetten op activitatie van klanten of juist op loyaliteitsacties? En rondom welke winkels wordt het halo-effect onvoldoende benut?


Marketing: experimenteer & inspireer!

Marketingafdelingen hebben vandaag de dag een belangrijke functie binnen beweeglijke retailorganisaties. Er wordt volop geëxperimenteerd met de inzet van nieuwe media en het alternatief inzetten van bestaande media.

Sales heeft van alle afdelingen het beste inzicht in het reilen en zeilen van de individuele winkels. Marketing kan deze inzichten gebruiken om experimenten op te zetten, denk aan een dekannibalisatie-, activatie- of loyaliteitscampagne. Met succesvolle resultaten geeft marketing het salesteam inspiratie en energie voor nieuwe sales- & vastgoedstrategieën.

Het RetailSonar platform helpt al meer dan 60 retailers en dienstverlenende organisaties met het ontwerpen van een optimale locatiestrategie. Het platform helpt deze organisaties bovendien om een grotere synergie te bereiken tussen de afdelingen Vastgoed, Sales en Marketing. Meer weten? Bekijk onze oplossingen!


Ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

meer blogs lezen

Lees meer

Baanbrekende traffic data voor de juiste locatiestrategie

Met de gloednieuwe passage datapacks maak je locatiebeslissingen nóg accurater. Waarom is gedetailleerd inzicht in traffic zo belangrijk voor winkelperformance? En op welke business vraagstukken geeft het antwoord? We zetten de 7 belangrijkste voor je op een rij.

Eerste lockdown: wat waren de 5 belangrijkste retail trends?

De coronacrisis heeft het koopgedrag drastisch veranderd. Samen met onze trouwste klanten analyseerden we deze zomer de salesresultaten van de eerste lockdownperiode. Wat zijn de 5 belangrijkste corona-lessen voor retailers?

Partnership met Geocible brengt Franse expansie in stroomversnelling

90% accurate omzetvoorspellingen, daar dromen ook Franse retailers van. Met de steun van Geocible, een technisch hoogstaand geomarketingbedrijf uit Parijs, willen we het aantal Franse klanten de komende jaren gevoelig uitbreiden.

Over RetailSonar