In één klap 38 nieuwe vanHaren winkels: wat betekent dit voor de Belgische schoenensector?

VanHaren neemt in één klap 38 winkels van Brantano over. Wat is de impact op de concurrentie? En voor welke verschuivingen zorgt dit in de Belgische schoenensector? We zochten het voor je uit!

Wat is het marktpotentieel van de Belgische schoenensector?

Het totale marktpotentieel van de Belgische schoenensector bedraagt 1,7 miljard per jaar. Een gemiddeld Belgisch gezin geeft jaarlijks € 351 aan schoenen uit. Binnen de landsgrenzen zien we duidelijke geografische verschillen. Zo besteedt men in Vlaanderen (€ 412/jaar) meer aan schoenen dan in Brussel (€ 285/jaar) en Wallonië (€ 268/jaar).

Marktpotentieel schoenensector en gemiddelde uitgave per gezin


Wat zeker niet vergeten mag worden is het grote aandeel online aankopen in de totale schoenenomzet. In de eerste helft van 2019 steeg deze met 11%. Door de coronapandemie zal dit percentage waarschijnlijk nog verder zijn toegenomen.

Hoe is het bezit van de Belgische schoenenwinkels verdeeld?

Met het faillissement van Brantano kwamen deze zomer in één klap 101 winkels (5,3% van de totale Belgische schoenenmarkt) beschikbaar. VanHaren (eigendom van Deichmann) deed het hoogste bod en neemt 38 Brantano-winkels over. Daarmee stijgt het aantal vanHaren winkels in België van 16 naar 54. Wat verandert er in het Belgische schoenenlandschap na deze grootschalige overname?

Na de sluiting van de Brantano winkels (augustus 2020) telde België 1.364 schoenwinkels. Daarvan is een kleine meerderheid (700 winkels) in handen van zelfstandigen. De overige 47% van de markt is versnipperd over maar liefst 72 (!) verschillende retailketens.

Meeste verkooppunten van Belgische schoenenwinkels
Bristol blijft ook na het faillissement van Brantano met 141 winkels de absolute koploper qua aantal verkooppunten. Torfs neemt Brantano’s 2e plaats over (76 winkels). Daarna volgen Pronti (44 winkels), Maniet / Luxus (29 winkels) en Chaussea (28 winkels).

Aantal vanHaren winkels na sluiting Brantano, voor opening nieuwe winkels en na opening nieuwe winkels van vanHaren


Na de opening van de nieuwe vanHaren-winkels (februari / maart 2021) ziet het beeld er direct heel anders uit. VanHaren stijgt dan in één klap van de 13e naar de 3e plaats.

Lukt het vanHaren om een dominante speler te worden? 

We vergeleken de marktruimte van vanHaren’s winkelnetwerk met die van de netwerken van de 72 concurrerende schoenwinkelketens én de 700 zelfstandige schoenenwinkels.

In 5 provincies domineert Torfs. In 4 provincies overheerst Bristol, en in 2 provincies neemt Maniet / Luxus de 1e plaats in. Wat ook opvalt is dat Torfs zowel marktleider is in de provincie waar per schoenwinkel het meest wordt verdiend (Vlaams-Brabant) als in de provincie waar juist het minst te verdelen is.

Kaart België per provincie de schoenenwinkel waar het meest verdiend wordt

Het exacte marktpotentieel per verkooppunt per provincie is terug te vinden in de factsheet die onderaan deze pagina gratis te downloaden is.

"Torfs en Bristol blijven de markt domineren"


Zoomen we verder in, dan zie we dat vanHaren tot nu toe in slechts een handjevol gemeenten maximaal 10% van de markt in bezit had. Na opening van de 38 nieuwe winkels bereikt vanHaren die status in vrijwel het hele land. In een drietal gemeenten stijgt het marktaandeel tot 15% (Stabroek, Tielt-Winge, Lede), hoger komt vanHaren (nog) niet.

Theoretisch marktaandeel per gemeente voor en na opening nieuwe winkels vanHaren


Ook een analyse op zone-niveau toont weinig verschil tussen de situatie in de zomer van 2020 en de situatie na opening van de nieuwe vanHaren winkels. In elke zone overheerst ofwel Bristol ofwel Torfs. De precieze geografische verschuivingen in de tijd vind je terug in de factsheet die onderaan deze pagina te downloaden is.


Hoe slim zijn de nieuwe vanHaren winkels gekozen?

De omzetprognoses van de 38 door vanHaren geselecteerde ex-Brantano winkels zien er positief uit. Het omzetpotentieel van de meeste aankomende vanHaren-winkels is aanzienlijk hoger dan die van de bestaande locaties. 


vanHaren winkels met hoogste omzetpotentieel


Zo is het marktpotentieel van de bestaande winkel in Gent weliswaar aanzienlijk, maar doordat de koek over zoveel spelers verdeeld moet worden, blijft er voor de individuele schoenretailer weinig marktruimte meer over. Het contrast met een nieuwe “vanHaren” zoals die in Wevelgem – met groot marktpotentieel én weinig concurrentie - kan haast niet groter. De meeste locaties lijken dus strategisch slim gekozen.


Is er nog ruimte voor extra schoenenwinkels in België?

Hoeveel whitespots zijn er in België nog voor expanderende schoenretailers? Oftewel: gebieden met een hoog marktpotentieel in combinatie met een lage concurrentiedruk?

Uit onze uitvoerige geomarketinganalyses - waarin we marktdata combineerden met de netwerken, omgevings- en locatiekenmerken van alle schoenretailers in België - blijkt dat het aantal blinde vlekken zeer beperkt is. Enkel aan de Brusselse rand (Jette / Strombeek-Bever / St-Agatha Berchem) is nog voldoende ruimte voor nieuwe schoenenwinkels.

Download hieronder de gratis factsheet voor nog meer cijfers & achtergronden!

Download factsheet Belgische schoenensector


meer blogs lezen

Lees meer

TRENDRAPPORT: Retail 2024 | Hoe en waarom retailers hun bestaande winkelnetwerken optimaliseren

In dit trendrapport brengen we het veranderend gedrag van klant én retailers in kaart. We analyseren fysieke en online winkelprestaties, onthullen welke strategische keuzes retailers maakten en kijken ook vooruit. Hoe verhoog jij het succes van je retail netwerk in 2024?

Klanten geven RetailSonar tevredenheidsscore van 9,2

Sinds 2019 vragen we bij RetailSonar jaarlijks hoe tevreden onze klanten zijn. Daarvoor maken we gebruik van de NPS-score of Net Promoter Score: een gerenommeerde tool die een helder beeld schetst van de algemene klantervaring en klantloyaliteit. Uit de laatste bevragingen in 2023 blijkt dat de NPS-score van RetailSonar elk jaar blijft toenemen.

Vers bloed! Maak kennis met Eya, Sam, Antony, Tibo en Rick

Een sterke Europese scale-up zoals RetailSonar kan niet zo snel groeien zonder een regelmatige instroom van nieuwe collega’s! Een aantal dingen hebben zij gemeen. Ze hebben een zwak voor data. Als het gaat om het aanpakken van complexe uitdagingen, stappen ze niet voorzichtig het water in, maar duiken ze er meteen in! En dan hebben we ook nog hun merkwaardige hobby's... Maak kennis met Sam, Antony, Eya, Tibo en Rick!

Over RetailSonar