Opnieuw groeien naar maximale winkelprestaties

Met de zware wintermaanden achter ons, wil je jouw winkels weer maximaal laten presteren. Maar hoe weet je in deze onzekere tijden wat de juiste acties voor jouw winkels zijn? Zó zet je data slim in voor jouw optimale post-corona locatiestrategie!

Re-activatie: de rol van marketing & convenience

Zit jij al in de startblokken om de volledige heropening van de winkels maximaal te benutten? Zorg dat je top of mind bent! De rol van marketing is nu cruciaal. Verhoog het budget, zéker voor communicatie richting je trouwste klanten. Meer weten? Bekijk dan onze tips om klanten te behouden in digitale tijden.

Onze analyses tonen bovendien aan dat winkels die goed scoren op het gebied van convenience, het opvallend goed doen. Wil je weten hoe je de drempel van jouw winkels zo laag mogelijk houdt? Lees dan onze blogpost over het belang van convenience.


Pre-post monitoring: meet & analyseer je winkelprestaties

Wanneer de winkels weer volledig op niveau presteren, verschuift de aandacht van operationeel naar strategisch niveau. Beoordeel de prestaties van je winkels niet te snel, maar wacht ook niet te lang: 2 maanden na dato is een perfect moment. Vergelijk de sales KPI’s van je winkels pre- en post-corona met elkaar. Zo ontdek je of, en zo ja welke, dynamieken er veranderd zijn.

Heb je naast fysieke winkels ook een webshop? Dan zou je zeker iets moeten merken van het ‘halo-effect. Je online verkopen zijn hoger in gebieden rondom je fysieke winkels.


Merk je hier weinig of niets van? Laat je winkelpersoneel dan nog vaker verwijzen naar je webshop. Of investeer bijvoorbeeld in bestelzuilen. Zo profiteert jouw eigen webshop mee van de toegenomen populariteit van online, in plaats van die van je concurrenten …


Is er nog groei op de huidige locatie mogelijk?

Wijst de data uit dat sommige winkels hun omzetpotentieel niet volledig benutten, maar nog wel groeipotentieel hebben op de bestaande locatie? Dan kun je hun omzet met gerichte marketingacties proberen te verhogen. Afhankelijk van het precieze probleem focus je daarbij op activatie, loyalty of conversie.


Verhuizen, verkleinen of sluiten?

Presteren winkels op niveau, maar zijn de marges laag? Dan is de locatiekwaliteit te laag. Overweeg hier een vastgoedbesluit. Afhankelijk van waar de schoen precies wringt, is een sluiting, verkleining, samenvoeging of verhuizing de beste oplossing.

Een verhuizing of sluiting van een winkel brengt een risico op klantverlies (churn) met zich mee. Met gerichte retentiecampagnes kun je dit verlies tot een minimum te beperken. Uiteraard heb je hier wel klantinformatie voor nodig. Heb je deze nog niet? Begin daar dan in ieder geval mee vóórdat je een winkel sluit, zodat je deze klanten mee begeleidt naar je andere winkels en/of je digitale kanalen.


Conclusie: actuele & accurate data is belangrijker dan ooit

Het winkellandschap en klantgedrag veranderen in deze turbulente periode sneller dan ooit. Ook met een winkelnetwerk dat weer in balans is, blijft het dus belangrijk om de prestaties van jouw winkels nauwkeurig in de gaten te houden. Elke wijziging heeft namelijk potentieel impact op het succes van je winkels! Let dus scherp op je concurrenten, jouw (perfecte) buren, veranderingen op het gebied van traffic, en omnichannel effecten in relatie tot de sales KPI’s van jouw winkels.

Hoe beter je het (veranderend) gedrag van je klanten in kaart hebt, hoe gerichter je hun gedrag en daarmee het succes van jouw winkels – via gerichte marketingacties en/of slimme locatiekeuzes - kunt gaan sturen. Frequente monitoring – met actuele & betrouwbare data – vormt zo dé sleutel tot jouw succesvolle, future-proof locatiestrategie!


Blijf op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

meer blogs lezen

Lees meer

Van optimalisatie tot slimme groei: de 4 belangrijkste trends voor jouw winkelnetwerk in 2022

Klanten en winkelprestaties veranderen. Wat betekent dit voor je winkelnetwerk? Van optimalisatie, efficiëntie, minder locaties tot slimme groei: dit zijn dé trends voor 2022 volgens de location intelligence experts van RetailSonar.

Corona & koopgedrag: nooit eerder kochten we zo doelgericht

Corona verandert ons winkelgedrag. We winkelden in 2021 minder en korter, maar gaven per bezoek méér uit. Winkels waar klanten zeer efficiënt kunnen shoppen, presteerden nooit beter. Dit zijn de resultaten van onze data-driven analyse!

Omzetverlies grote steden in 2021 gehalveerd, kleine gemeenten nog steeds in de plus

De coronapandemie veranderde het consumentengedrag als nooit tevoren. We kochten vooral lokaal en veel traffic builders vielen plots weg. De omzet van winkels in kleinere gemeenten en periferie steeg, maar bleef ver achter in de grote stadscentra. Hoe ontwikkelde de omzet per type locatie? Dit zijn de cijfers!

Over RetailSonar