Opnieuw groeien naar maximale winkelprestaties

Met de zware wintermaanden achter ons, wil je jouw winkels weer maximaal laten presteren. Maar hoe weet je in deze onzekere tijden wat de juiste acties voor jouw winkels zijn? Zó zet je data slim in voor jouw optimale post-corona locatiestrategie!

Re-activatie: de rol van marketing & convenience

Zit jij al in de startblokken om de volledige heropening van de winkels maximaal te benutten? Zorg dat je top of mind bent! De rol van marketing is nu cruciaal. Verhoog het budget, zéker voor communicatie richting je trouwste klanten. Meer weten? Bekijk dan onze tips om klanten te behouden in digitale tijden.

Onze analyses tonen bovendien aan dat winkels die goed scoren op het gebied van convenience, het opvallend goed doen. Wil je weten hoe je de drempel van jouw winkels zo laag mogelijk houdt? Lees dan onze blogpost over het belang van convenience.


Pre-post monitoring: meet & analyseer je winkelprestaties

Wanneer de winkels weer volledig op niveau presteren, verschuift de aandacht van operationeel naar strategisch niveau. Beoordeel de prestaties van je winkels niet te snel, maar wacht ook niet te lang: 2 maanden na dato is een perfect moment. Vergelijk de sales KPI’s van je winkels pre- en post-corona met elkaar. Zo ontdek je of, en zo ja welke, dynamieken er veranderd zijn.

Heb je naast fysieke winkels ook een webshop? Dan zou je zeker iets moeten merken van het ‘halo-effect. Je online verkopen zijn hoger in gebieden rondom je fysieke winkels.


Merk je hier weinig of niets van? Laat je winkelpersoneel dan nog vaker verwijzen naar je webshop. Of investeer bijvoorbeeld in bestelzuilen. Zo profiteert jouw eigen webshop mee van de toegenomen populariteit van online, in plaats van die van je concurrenten …


Is er nog groei op de huidige locatie mogelijk?

Wijst de data uit dat sommige winkels hun omzetpotentieel niet volledig benutten, maar nog wel groeipotentieel hebben op de bestaande locatie? Dan kun je hun omzet met gerichte marketingacties proberen te verhogen. Afhankelijk van het precieze probleem focus je daarbij op activatie, loyalty of conversie.


Verhuizen, verkleinen of sluiten?

Presteren winkels op niveau, maar zijn de marges laag? Dan is de locatiekwaliteit te laag. Overweeg hier een vastgoedbesluit. Afhankelijk van waar de schoen precies wringt, is een sluiting, verkleining, samenvoeging of verhuizing de beste oplossing.

Een verhuizing of sluiting van een winkel brengt een risico op klantverlies (churn) met zich mee. Met gerichte retentiecampagnes kun je dit verlies tot een minimum te beperken. Uiteraard heb je hier wel klantinformatie voor nodig. Heb je deze nog niet? Begin daar dan in ieder geval mee vóórdat je een winkel sluit, zodat je deze klanten mee begeleidt naar je andere winkels en/of je digitale kanalen.


Conclusie: actuele & accurate data is belangrijker dan ooit

Het winkellandschap en klantgedrag veranderen in deze turbulente periode sneller dan ooit. Ook met een winkelnetwerk dat weer in balans is, blijft het dus belangrijk om de prestaties van jouw winkels nauwkeurig in de gaten te houden. Elke wijziging heeft namelijk potentieel impact op het succes van je winkels! Let dus scherp op je concurrenten, jouw (perfecte) buren, veranderingen op het gebied van traffic, en omnichannel effecten in relatie tot de sales KPI’s van jouw winkels.

Hoe beter je het (veranderend) gedrag van je klanten in kaart hebt, hoe gerichter je hun gedrag en daarmee het succes van jouw winkels – via gerichte marketingacties en/of slimme locatiekeuzes - kunt gaan sturen. Frequente monitoring – met actuele & betrouwbare data – vormt zo dé sleutel tot jouw succesvolle, future-proof locatiestrategie!


Blijf op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

meer blogs lezen

Lees meer

RetailSonar wordt grootste Europese geomarketingspeler na overname Franse Geocible

Sinds 1 september maakt het Franse Geocible deel uit van de internationale RetailSonar groep. Met deze overname voegen we meer dan 20 jaar extra ervaring toe aan onze location intelligence en brengen we onze Europese expansie in een nieuwe stroomversnelling. “Geocible wordt zelfs door concurrenten bewonderd om hun hoogstaande technische expertise.”

Dit zijn de meest voorkomende buren in de Nederlandse retailsector

Dat de juiste buren een grote rol spelen bij locatiekeuzes, zien we duidelijk terug in het Nederlandse retaillandschap. Welke combinaties van retailers komen het vaakst voor? Wij doken in de data en zochten het voor je uit.

Location Talking Points #4 | Wat kan jij leren van Action, Coolblue, Basic-Fit & HEMA?

Elke maand tonen we je de meest actuele & inspirerende locatiestrategieën uit binnen- en buitenland. Zo blijf je “always one step ahead” in het optimaliseren van jouw future-proof netwerk! In deze video: de locatiestrategieën van Action, Coolblue, Basic-Fit en HEMA.

Over RetailSonar