Location Talking Points #5 | Wat kan jij leren van Specsavers, Zeeman, MediaMarkt, Lidl, Mere & Dirk?

Elke maand tonen we je de meest actuele & inspirerende locatiestrategieën uit binnen- en buitenland. Zo blijf je “always one step ahead” in het optimaliseren van jouw future-proof netwerk! In deze video: de locatiestrategieën van Specsavers, Zeeman, MediaMarkt, Lidl, Mere & Dirk.

Bekijk hier de gloednieuwe location talking points-vlog!


Specsavers: kleinere winkels bieden kansen op nieuwe locaties

Veel retailers denken na over het kleiner en efficiënter maken van bestaande of nieuwe winkellocaties. Specsavers bracht dit al in de praktijk. In Amsterdam heeft de internationale optiekketen onlangs een eerste pilotwinkel geopend volgens een volledig nieuw concept. De locatie is slechts 90m2 groot, terwijl een reguliere Specsavers winkel 150-200 m2 telt.

Als de pilot succesvol is, kunnen we in de toekomst nog veel meer kleinere Specsavers winkels verwachten. Het nieuwe concept biedt namelijk de mogelijkheid om meer winkels te openen in gebieden waar de reguliere Specsavers winkels niet winstgevend genoeg zouden zijn, aldus CEO Remko Berkel.

Waarom openen steeds meer retailers kleinere locaties? Ontdek het in onze blogpost!


MediaMarkt: zichtbaarheid, experience & convenience

MediaMarkt opent deze herfst in Rotterdam een “Tech Village” store concept, vergelijkbaar met de winkel die onlangs geopend is in Milaan.

Wat meteen opvalt is de extreem goede zichtbaarheid. De volledige voorzijde van de winkel zal voorzien zijn van LED-verlichting, waardoor het onmogelijk is de winkel ongezien te passeren. Daarnaast investeert MediaMarkt sterk in beleving. Bezoekers kunnen nieuwe producten direct uitproberen, live demonstraties bijwonen en genieten van koffie uit de barista bar. Tot slot focust MediaMarkt op convenience. Reparaties kunnen direct in de winkel worden uitgevoerd en buiten de winkel staat een pick-up-machine die 24/7 beschikbaar is.

Hoe kan je je met je fysieke winkels onderscheiden van de vele webshops? Lees de tips in onze blogpost!


Zeeman: van expansie naar optimalisatie

De groei van Zeeman moet nu vanuit nieuwe landen en nieuwe klanten komen, aldus CEO Erik-Jan Mares. De low-cost moderetailer is al actief in 7 landen (Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Frankrijk en Spanje). Binnenkort komt daar een achtste land bij. In thuislanden Nederland & België verandert de focus van expansie naar optimalisatie. De bereikbaarheid van de winkels zal één van de topprioriteiten worden.

En de online sales? Ook Zeeman werd het afgelopen jaar verrast door de explosieve groei van e-commerce. Op dit moment is Zeeman’s webshop nog maar in 2 landen actief en de online sales bedraagt slechts enkele procenten van de omzet van het bedrijf. Toch zal eind dit jaar een Franse webshop geopend worden.

Hoe stippel je jouw future-proof winkelnetwerk uit? Ontdek het in onze blogpost!


LIDL: snelweglocaties

In de vorige vlog spraken we over de ambitieuze plannen van Action om meer winkels te openen in stadscentra. Verschillende andere retailers lijken nu ook onbekend terrein te verkennen. Zo opende Lidl in augustus haar eerste winkel langs de snelweg. De nieuwe supermarkt is 1.400 m2 groot en bevindt zich langs een van de belangrijkste toegangswegen van Lissabon.

Waarom opent Action ineens winkels in stadscentra? Ontdek het in onze vlog #4! 


Mere: expansieplannen bijgesteld

10 supermarkten in België en 3 in Frankrijk. Dat waren de ambitieuze en overtuigende plannen van de Russische disrupter Mere. Maar zoals we allemaal weten verlopen worden niet alle expansieplannen werkelijkheid. Wet- en regelgeving en logistieke issues gooiden roet in het eten. Daarom moeten we waarschijnlijk tot 2022 wachten voordat de eerste Mere locaties in Frankrijk en België verschijnen.

Het is niet de eerste keer dat Mere haar expansieplannen moet aanpassen. In 2019 droomde de retailer van 100 Duitse winkels eind dat jaar. Desondanks zijn er op dit moment pas 5 Mere supermarkten open in Duitsland.

Hoe zorg je ervoor dat het uitstippelen van jouw toekomstige winkelnetwerk geen hoofdpijndossier wordt? Lees hier onze tips!


Dirk: Klanten zoeken mee naar nieuwe winkellocaties

Bij RetailSonar maken we het vinden van de juiste nieuwe locaties zo makkelijk mogelijk dankzij de unieke combinatie van data, A.I. & technologie.

Sommige retailers zijn in het zoekproces bijzonder creatief, blijkt uit de recente oproep van de Nederlandse supermarktketen Dirk. De retailer vroeg klanten om ideeën voor nieuwe winkellocaties aan te dragen. En met succes: het hoofdkantoor ontving meer dan 1.000 tips. Uiteraard blijft het wel belangrijk om al deze locaties op een objectieve manier te valideren.

Hoe valideer je aangedragen locaties op een objectieve & accurate manier? Lees hier meer over A.I. voor locatiestrategie! 


Blijf op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

meer blogs lezen

Lees meer

TRENDRAPPORT: Retail 2024 | Hoe en waarom retailers hun bestaande winkelnetwerken optimaliseren

In dit trendrapport brengen we het veranderend gedrag van klant én retailers in kaart. We analyseren fysieke en online winkelprestaties, onthullen welke strategische keuzes retailers maakten en kijken ook vooruit. Hoe verhoog jij het succes van je retail netwerk in 2024?

Klanten geven RetailSonar tevredenheidsscore van 9,2

Sinds 2019 vragen we bij RetailSonar jaarlijks hoe tevreden onze klanten zijn. Daarvoor maken we gebruik van de NPS-score of Net Promoter Score: een gerenommeerde tool die een helder beeld schetst van de algemene klantervaring en klantloyaliteit. Uit de laatste bevragingen in 2023 blijkt dat de NPS-score van RetailSonar elk jaar blijft toenemen.

Vers bloed! Maak kennis met Eya, Sam, Antony, Tibo en Rick

Een sterke Europese scale-up zoals RetailSonar kan niet zo snel groeien zonder een regelmatige instroom van nieuwe collega’s! Een aantal dingen hebben zij gemeen. Ze hebben een zwak voor data. Als het gaat om het aanpakken van complexe uitdagingen, stappen ze niet voorzichtig het water in, maar duiken ze er meteen in! En dan hebben we ook nog hun merkwaardige hobby's... Maak kennis met Sam, Antony, Eya, Tibo en Rick!

Over RetailSonar