Location Talking Points #3 | Wat kan jij leren van IKEA, Google, Apple & JYSK?

Elke maand tonen we je de meest actuele & inspirerende locatiestrategieën uit binnen- en buitenland. Zo blijf je “always one step ahead” in het optimaliseren van jouw future-proof netwerk! In deze video: de locatiestrategieën van IKEA, JYSK, Google en Apple.


IKEA: klein, gezond, duurzaam en maximaal gemak

Meubelgigant IKEA opende het laatste jaar wereldwijd 50 kleinere winkels. Daarmee volgt zij de trend die gaande is om klanten maximaal gemak te bieden, vooral in drukke stadscentra.

Een van de kleinste winkels opende een paar weken geleden in Hong Kong. Deze winkel focust op IKEA’s gezonde en duurzame woonconcept en is “een van de nieuwe oplossingen en formats” die IKEA momenteel uittest. De locatie biedt een afhaalbalie, videomuren die de nieuwste trendy meubels laten zien en de nieuwe winkelervaring ‘ademt’ een alledaagse gezonde leefstijl.

Welke retailers experimenteren nog meer met kleinere winkels? Lees het in onze blogpost “Klein, kleiner, kleinst: de lessen van 6 retailers die experimenteren met stadswinkels.”Google: dezelfde succesvolle retailstrategie als Apple?

Na diverse pop-up-stores voor de promotie van nieuwe producten, opent Google deze zomer haar eerste fysieke (outlet)winkel in hartje New York. Naast serviceverlening is de pick-up-functie van de winkels belangrijk. Google verwacht dat dit de sales een extra boost gaat geven.


De nieuwe retailstrategie van Google lijkt een kopie van die van Apple, wat het bedrijf sinds de opening van de eerste winkel 20 jaar geleden biljoenen dollars opleverde. Inmiddels zijn er wereldwijd 500 Apple winkels, waarvan 100 in Europa. Ondanks de digital shift kondigde Apple afgelopen maand aan om de komende jaren nog meer fysieke winkels te openen. Vice-president O’Brien stelde dat “fysieke locaties de mogelijkheid bieden om nieuwe technologie te beleven, vragen te stellen en workshops bij te wonen.”

Ontdek waarom Google en Apple niet de enige online spelers zijn die met fysieke winkels het verschil willen maken: ook Amazon en Coolblue zien de belangrijke wisselwerking tussen fysiek & online.JYSK: van 3.000 naar 5.000 winkels

Wereldwijd groeien naar 5.000 winkels, dat is de ambitie die JYSK uitsprak nadat zij een paar maanden geleden de 3.000e winkel opende. Een van de grootste uitdagingen is “het vinden van de juiste locaties met een minimale kannibalisatie, perfecte locatiekwaliteit en vooral een veelbelovende, bijzonder accurate omzetvoorspelling”.

Houdt deze Deense retailer in de gaten om te zien of er nieuwe JYSK winkels geopend worden vlakbij jouw locaties en hoe dit jouw winkelomzet beïnvloedt.

Benieuwd hoe je de omzet van jouw winkels accuraat voorspelt? Download dan onze whitepaper “90% accurate omzetvoorspellingen”.Onze vlog elke maand in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

meer blogs lezen

Lees meer

12 dingen die je nog niet wist over RetailSonar

Iedereen weet dat we onze klanten helpen met het nemen van de juiste locatiebeslissingen. Maar ken je ook deze 12 weetjes over RetailSonar?

Halo-effect: haal jij al extra online omzet in de regio rond je fysieke winkels?

Je verkoopt meer online in het directe verzorgingsgebied van je fysieke winkels. Dit ‘halo-effect’ is een onmisbare troef in de strijd tegen pure online spelers! Hoe profiteer je als retailer van de extra omzetkansen die jouw omnichannel netwerk biedt? We leggen het je uit.

Over RetailSonar