Location Talking Points #3 | Wat kan jij leren van IKEA, Google, Apple & JYSK?

Elke maand tonen we je de meest actuele & inspirerende locatiestrategieën uit binnen- en buitenland. Zo blijf je “always one step ahead” in het optimaliseren van jouw future-proof netwerk! In deze video: de locatiestrategieën van IKEA, JYSK, Google en Apple.


IKEA: klein, gezond, duurzaam en maximaal gemak

Meubelgigant IKEA opende het laatste jaar wereldwijd 50 kleinere winkels. Daarmee volgt zij de trend die gaande is om klanten maximaal gemak te bieden, vooral in drukke stadscentra.

Een van de kleinste winkels opende een paar weken geleden in Hong Kong. Deze winkel focust op IKEA’s gezonde en duurzame woonconcept en is “een van de nieuwe oplossingen en formats” die IKEA momenteel uittest. De locatie biedt een afhaalbalie, videomuren die de nieuwste trendy meubels laten zien en de nieuwe winkelervaring ‘ademt’ een alledaagse gezonde leefstijl.

Welke retailers experimenteren nog meer met kleinere winkels? Lees het in onze blogpost “Klein, kleiner, kleinst: de lessen van 6 retailers die experimenteren met stadswinkels.”Google: dezelfde succesvolle retailstrategie als Apple?

Na diverse pop-up-stores voor de promotie van nieuwe producten, opent Google deze zomer haar eerste fysieke (outlet)winkel in hartje New York. Naast serviceverlening is de pick-up-functie van de winkels belangrijk. Google verwacht dat dit de sales een extra boost gaat geven.


De nieuwe retailstrategie van Google lijkt een kopie van die van Apple, wat het bedrijf sinds de opening van de eerste winkel 20 jaar geleden biljoenen dollars opleverde. Inmiddels zijn er wereldwijd 500 Apple winkels, waarvan 100 in Europa. Ondanks de digital shift kondigde Apple afgelopen maand aan om de komende jaren nog meer fysieke winkels te openen. Vice-president O’Brien stelde dat “fysieke locaties de mogelijkheid bieden om nieuwe technologie te beleven, vragen te stellen en workshops bij te wonen.”

Ontdek waarom Google en Apple niet de enige online spelers zijn die met fysieke winkels het verschil willen maken: ook Amazon en Coolblue zien de belangrijke wisselwerking tussen fysiek & online.JYSK: van 3.000 naar 5.000 winkels

Wereldwijd groeien naar 5.000 winkels, dat is de ambitie die JYSK uitsprak nadat zij een paar maanden geleden de 3.000e winkel opende. Een van de grootste uitdagingen is “het vinden van de juiste locaties met een minimale kannibalisatie, perfecte locatiekwaliteit en vooral een veelbelovende, bijzonder accurate omzetvoorspelling”.

Houdt deze Deense retailer in de gaten om te zien of er nieuwe JYSK winkels geopend worden vlakbij jouw locaties en hoe dit jouw winkelomzet beïnvloedt.

Benieuwd hoe je de omzet van jouw winkels accuraat voorspelt? Download dan onze whitepaper “90% accurate omzetvoorspellingen”.Onze vlog elke maand in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

meer blogs lezen

Lees meer

Location Talking Points #5 | Wat kan jij leren van Specsavers, Zeeman, MediaMarkt, Lidl, Mere & Dirk?

Elke maand tonen we je de meest actuele & inspirerende locatiestrategieën uit binnen- en buitenland. Zo blijf je “always one step ahead” in het optimaliseren van jouw future-proof netwerk! In deze video: de locatiestrategieën van Specsavers, Zeeman, MediaMarkt, Lidl, Mere & Dirk.

Maak kennis met onze nieuwste geomarketing consultants!

Data analyseren, een platform opbouwen en de slimste locatiestrategie presenteren: de groei van RetailSonar is onmogelijk zonder nieuwe geomarketing consultants. Hoog tijd voor een eerste kennismaking met Sophie en Jelmer.

Dit zijn de meest voorkomende buren in de Belgische retailsector

De juiste buren maken het verschil. Welke combinaties van retailers kom je het vaakst tegen in de Belgische winkelstraat? Wij doken in de data en zochten het voor je uit.

Over RetailSonar