Hoe verandert de rol van de fysieke winkel?

Sinds corona kopen klanten meer dan ooit online. Dat blijft niet zonder gevolgen voor de fysieke winkel. Welke rol spelen stenen winkels in het optimale verkoopnetwerk van de toekomst?

Experience & convenience

Stenen winkels zijn en blijven een essentieel kanaal voor het aantrekken van nieuwe klanten. Het zijn hubs voor activatie, waarbij experience een belangrijke factor is. Minstens zo belangrijk is ook convenience. Verkooppunten met een vlotte, toegankelijke en rimpelloze winkelervaring scoren tot 20% beter.

"Stenen winkels blijven een essentieel kanaal voor het aantrekken van nieuwe klanten."


Een eigen studie wees uit dat corona het klantgedrag sterk veranderde. Dit biedt kansen om je netwerk op een slimme manier enerzijds compacter in te richten en anderzijds beter te laten presteren. Doe je dit op een doordachte, data-driven wijze, dan kun je zelfs het klantverlies tot een minimum beperken.

Zichtbaarheid = naamsbekendheid & vertrouwen

Je fysieke winkellocaties zijn je belangrijkste marketinginstrument! Winkels op goed zichtbare locaties vergroten de naamsbekendheid én zorgen voor meer vertrouwen, zowel fysiek als online. 

Zeer belangrijk is het halo-effect: je webshop presteert beter in regio's dichtbij je fysieke winkels. Klanten in die regio's kennen je merk beter en kopen online met meer vertrouwen. Ze kunnen in de fysieke winkel nog steeds terecht voor een eventuele retour, vraag of klacht.

"Je fysieke winkellocaties zijn je belangrijkste marketinginstrument!"


De recente digitale transformatie van dienstverleners (zoals banken of uitzendkantoren) bewijst dat je ook met een kleiner, slimmer & performanter verkoopnetwerk fysiek en online voldoende zichtbaar kan blijven. 


Fysiek meets online: het hybride omnichannel netwerk

Stenen winkels vormen een onmisbare schakel in het optimale verkoopnetwerk van de toekomst. Combineer de kracht van je fysieke netwerk met slimme hybride initiatieven zoals click & collect, pick-up points of digitale bestelzuilen.


Vooral het meteen ophalen van online bestellingen neemt toe in populariteit. Een slimme nationale dekking bezorgt je daarom nog steeds een ongekend concurrentieel voordeel t.o.v. pure online spelers. 


Inspiratie als unique selling point

In je stenen winkels kan je klanten optimaal inspireren, verrassen en verleiden. Het blijft de place to be om een product echt te ervaren: zien, voelen, proberen, proeven, ruiken… het kan hier allemaal!

Winkels en webshop kunnen elkaar op dit vlak perfect aanvullen. Pure online players zoals Bol.com missen deze complementariteit! Niet voor niets opent Coolblue volop stenen winkels waar klanten producten kunnen uitproberen, voelen, horen, en zien. En met succes!

Krachtige, fysieke winkellocaties vormen de basis voor je locatiestrategie. Met de juiste strategische keuzes en de juiste tools stippel je jouw verkoopnetwerk van de toekomst uit.


Meer dan 200 Europese retailers baseren hun locatiestrategie op de inzichten uit het RetailSonar geomarketing platform. Wil jij ook maximaal rendement uit jouw winkellocaties halen? Onze experts vertellen je graag meer! Neem contact met ons op. 



Blijf op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

meer blogs lezen

Lees meer

TRENDRAPPORT: Retail 2024 | Hoe en waarom retailers hun bestaande winkelnetwerken optimaliseren

In dit trendrapport brengen we het veranderend gedrag van klant én retailers in kaart. We analyseren fysieke en online winkelprestaties, onthullen welke strategische keuzes retailers maakten en kijken ook vooruit. Hoe verhoog jij het succes van je retail netwerk in 2024?

Klanten geven RetailSonar tevredenheidsscore van 9,2

Sinds 2019 vragen we bij RetailSonar jaarlijks hoe tevreden onze klanten zijn. Daarvoor maken we gebruik van de NPS-score of Net Promoter Score: een gerenommeerde tool die een helder beeld schetst van de algemene klantervaring en klantloyaliteit. Uit de laatste bevragingen in 2023 blijkt dat de NPS-score van RetailSonar elk jaar blijft toenemen.

Vers bloed! Maak kennis met Eya, Sam, Antony, Tibo en Rick

Een sterke Europese scale-up zoals RetailSonar kan niet zo snel groeien zonder een regelmatige instroom van nieuwe collega’s! Een aantal dingen hebben zij gemeen. Ze hebben een zwak voor data. Als het gaat om het aanpakken van complexe uitdagingen, stappen ze niet voorzichtig het water in, maar duiken ze er meteen in! En dan hebben we ook nog hun merkwaardige hobby's... Maak kennis met Sam, Antony, Eya, Tibo en Rick!

Over RetailSonar