Afbeelding ©

Raf Michiels

De impact van de fiets, werkgelegenheid & toerisme op de omzet van Nederlandse supermarkten

De afgelopen maanden deden twee thesisstudenten van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam in samenwerking met RetailSonar & DEEN Supermarkten onderzoek naar omzetvoorspellende factoren voor Nederlandse supermarkten. We zetten de belangrijkste inzichten voor je op een rij.

We zijn er bij RetailSonar van overtuigd dat onze leergierigheid en nieuwsgierigheid deel uitmaken van onze kracht. We leren door onze nauwe banden met de academische wereld én we leren van de uitdagende vraagstukken die onze klanten ons elke dag voorschotelen. Die kennis delen we graag met onze klanten.

De afgelopen maanden had RetailSonar gezelschap van twee GeoMarketing studenten van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam: Kasper Michel en Marloes Polman. Zij hebben zich bij RetailSonar met verkoopdata van onze klant DEEN supermarkten gefocust op (aanvullende) omzetvoorspellende factoren van supermarkten in Nederland.


De impact van fietsbereikbaarheid op de supermarktomzet

Marloes Polman deed onderzoek naar de impact van de fiets als  vervoermiddelkeuze op de omzet van supermarkten in Nederland. Enerzijds  door te kijken naar het verschil tussen autoreistijden en  fietsreistijden, en anderszijds door meetbare omgevingsfactoren voor  fietsen te formuleren. Voor nog accuratere omzetprognoses is het  belangrijk om onderscheid te maken in de verzorgingsgebieden van je  winkels bepaald door autoreistijden en door fietsreistijden, is haar  belangrijkste conclusie.

Meetbare omgevingsfactoren die effect hebben op de mate waarin supermarkten met de fiets bezocht worden, zijn bevolkingsdichtheid, fietspad dichtheid en fietspad connectiviteit. Parkeerdruk en autobezit blijken geen significante invloed te hebben op het percentage fietsbezoekers.

"Vanuit DEEN zagen we al dat fietsreistijd, werkgelegenheid en toerisme van invloed zijn op bepaalde supermarktlocaties. Fantastisch dat RetailSonar zich samen met Marloes en Kasper heeft ingezet om dit op een wetenschappelijke wijze uit te zoeken en te onderbouwen en daarmee de omzetinschatting steeds beter maakt." 


Sander Bot, DEEN Supermarkten


Door supermarkten op voorhand al te verdelen in supermarkten die goed per auto bereikbaar zijn en supermarkten die goed per fiets bereikbaar zijn, worden omzetprognoses significant zuiverder, ontdekte Marloes. Graviteitsmodellen – zoals die van RetailSonar - maken het mogelijk om de exacte impact van de fietstoegankelijkheid op de omzet van elke individuele supermarktomzet in beeld te krijgen. Daarnaast beveelt Marloes aan om in de grootstedelijke gebieden een nog fijnmaziger onderscheid in typen supermarkten te maken.De impact van toerisme en werkgelegenheid op de supermarktomzet

Kasper Michel onderzocht wat de impact van toerisme en werkgelegenheid is op de sales van supermarkten. Hij ontdekte dat beide componenten een significante invloed hebben op het marktpotentieel van een supermarkt. De impact van kantoorlocaties blijkt daarbij het sterkst te zijn wanneer deze zich binnen het primaire verzorgingsgebied bevinden.

In zijn onderzoek maakte Kasper onderscheid tussen toeristen die overnachten (voorbeeld: Julianadorp) en dagtoeristen (voorbeeld: Keukenhof). Het inschatten van het aantal toeristen bleek geen gemakkelijke opgave, hier was behoorlijk wat creativiteit voor nodig. 


Hij kwam tot de conclusie dat vooral werkenden binnen het primaire verzorgingsgebied invloed hebben op de aankopen die na 17.00 uur ’s middags gedaan worden. Op de verkopen rond lunchtijd heeft de werkgelegenheid minder invloed.

Kasper en Marloes zijn inmiddels beiden als Junior Geomarketing Consultant in dienst getreden bij RetailSonar Nederland.Ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

meer blogs lezen

Lees meer

NIEUW: Met deze activiteitenkaart weet je precies hoeveel extra omzet je buren jou opleveren

De lokale omgeving speelt een grote rol in het succes van een winkel. Als data-gedreven bedrijf proberen we deze dynamieken zo goed mogelijk te onderbouwen. Dankzij een nieuwe activiteitenkaart brengen we het exacte potentieel aan "combinatiebezoeken" van een locatie uiterst nauwkeurig in beeld.

Zo maken vastgoed, sales & marketing samen een succes van locatiestrategie

In heel wat retailorganisaties werken vastgoed, sales en marketing als aparte “eilanden” langs elkaar heen. Zo blijven er heel wat kansen liggen. We geven 7 tips om dankzij een betere samenwerking het maximale uit je locatiestrategie te halen.

Herbekijk het webinar: "hoe laat ik mijn winkels maximaal presteren?"

Als retailer wil je jouw winkels optimaal laten renderen. Maar hoe weet je welke winkel boven- of juist ondergemiddeld presteren? Hoe pak je zoiets data-driven aan? En welke acties kan je nemen binnen sales, marketing & vastgoed om het maximale uit jouw winkels te halen?

Over RetailSonar