Dit zijn de meest voorkomende buren in de Nederlandse retailsector

De juiste buren maken het verschil. Welke combinaties van retailers kom je het vaakst tegen in de Nederlandse winkelstraat? Wij doken in de data en zochten het voor je uit.

Wat zijn perfecte buren?

Perfecte buren zijn sterke traffic builders die klanten aantrekken met hetzelfde profiel en vergelijkbaar koopmotief. Een succesvolle synergie met de juiste buren kan je al snel 20% extra omzet opleveren. Voor modezaken kan dat zelfs oplopen tot 200%. De lokale synergie is dan ook een belangrijk onderdeel van omzetvoorspellende modellen.

Niet alleen het type buur (de sector en brand), maar ook de afstand tot zo’n buur is van belang. Hoe dichterbij een goede buur, hoe groter de kans op extra omzet.

RetailSonar bracht de onderlinge afstand (maximaal 250 meter) tussen de top 150 grootste (naar aantal locaties) Nederlandse retailers in kaart.

Welke buren zie je het vaakst in de Nederlandse winkelstraat?

Kruidvat meest voorkomende buur, daarna HEMA & Etos

Veel retailers zien Kruidvat als onmisbare publiekstrekker. Onze analyse bevestigt dit: de vaakst voorkomende buur van Nederlandse retailers is Kruidvat (10.236 winkels van de grootste retailers hebben een Kruidvat-winkel binnen 250 meter afstand). Vooral modewinkels, maar ook ICI Paris, Handyman en Bruna hebben Kruidvat vaak als buur.HEMA en Etos (8.553 resp. 7.358 keer) zijn Nederlands’ nummer 2 en 3 vaakst voorkomende burenNiet lang daarna volgen Blokker (7.120 keer), Pearle (7.027 keer) en Zeeman (6.999 keer).


De afstand tot Action-winkels is relatief groot

Action is een minder voorkomende buur van Nederlands' grootste retailers. Het overgrote deel (60%) van de retailers heeft niet meer dan een kwart van haar vestigingen binnen 250 meter van een Action winkel.

Modewinkels zien we nog het vaakst bij Action in de buurt. Van de 10 retailers die Action het vaakst als buur hebben, zijn er 7 actief in kleding of schoenen.De meest ideale koppels: maximale synergie   

In sommige sectoren zoeken retailers bovengemiddeld naar elkaars nabijheid. Zo profiteren ze van dezelfde doelgroep, die het aanbod van de verschillende winkels graag vergelijkt.

Dit effect is het sterkst in de modesector. Zo zien we schoen-, kleding- en modeaccessoire winkels het vaakst vlakbij elkaar. 

Ditzelfde geldt voor opticiens, hoorcentra & drogisterijen. De meest voorkomende combinatie is Specsavers & Pearle: 88% van de Specsavers winkels ligt binnen 250 meter van een Pearle filiaal.

Parfumerie, persoonlijke verzorging, drogisterij en HEMA zoeken elkaar onderling ook vaak op. Kruidvat, HEMA en Etos zijn de meest favoriete buren van de meeste parfumeriezaken. Binnen de parfumeriesector is de combinatie Douglas & ICI Paris XL de vaakst voorkomende (84%).


Bij telecomwinkels valt op dat met name VodafoneZiggo, T-Mobile en KPN elkaar graag opzoeken: 70-80% heeft de concurrent ‘om de hoek’.


Albert Heijn meest voorkomende buur in de supermarktsector

Ook in de supermarktsector geldt dat retailers samen sterker staan. Meest voorkomende buur is hier – niet geheel verrassend gezien het aantal locaties - Albert Heijn. Lidl en ALDI zijn goede tweede.

De winkels van Dirk, Ekoplaza, Spar City, Lidl, ALDI hebben het vaakst een Albert Heijn in hun nabijheid. De analyseresultaten bevestigen ook de alom bekende locatiestrategie van JUMBO: Albert Heijn is JUMBO’s meest voorkomende (supermarkt)buur.


Verder valt op dat concurrenten Lidl en ALDI niet vaak in elkaars nabijheid zijn: slechts 1 op de 11 Lidl-locaties bevindt zich binnen 250 meter van een ALDI (andersom: 1 op de 12 winkels).

HEMA & Jumbo: logischer dan HEMA & Albert Heijn?

Uit de analyse blijkt ook dat de keuze van HEMA voor Jumbo als verkooppartner logischer is dan AH. De HEMA-winkels bevinden zich namelijk (veel) vaker vlakbij een Albert Heijn supermarkt dan bij een Jumbo winkel. 31% van de HEMA’s heeft een Jumbo binnen 250 meter, 51% heeft een Albert Heijn op dezelfde afstand.De rol van perfecte buren in omzetvoorspellingen

De omzet van een winkel wordt sterk bepaald door de locatiekwaliteit. Krachtige omzetvoorspellende modellen die gebruik maken van A.I. kunnen – behalve met perfecte buren - rekening houden met alle deelfacetten die van invloed zijn op het succes van winkels. Zo spelen ook beleving (experience), gemak (convenience) en micro-bereikbaarheid een belangrijke rol bij de locatiekwaliteit.Gratis overzicht van jóuw buren

Ben jij als retailer benieuwd wat de top 10 is van meest voorkomende buren in jouw sector? Wij maken het graag inzichtelijk voor je! Vraag vandaag nog een overzicht aan van de top 10 buren in jouw sector.


Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

meer blogs lezen

Lees meer

WEBINAR SERIE: Is jouw pre-corona locatiestrategie nog steeds de juiste?

Ben jij bezig met het actualiseren van je locatiestrategie? En vraag je je af hoe je dat in deze complexe post-corona fase het slimst aanpakt? Schrijf je dan in voor onze webinar-serie (3 sessies)!

Location Talking Points #5 | Wat kan jij leren van Specsavers, Zeeman, MediaMarkt, Lidl, Mere & Dirk?

Elke maand tonen we je de meest actuele & inspirerende locatiestrategieën uit binnen- en buitenland. Zo blijf je “always one step ahead” in het optimaliseren van jouw future-proof netwerk! In deze video: de locatiestrategieën van Specsavers, Zeeman, MediaMarkt, Lidl, Mere & Dirk.

Maak kennis met onze nieuwste geomarketing consultants!

Data analyseren, een platform opbouwen en de slimste locatiestrategie presenteren: de groei van RetailSonar is onmogelijk zonder nieuwe geomarketing consultants. Hoog tijd voor een eerste kennismaking met Sophie en Jelmer.

Over RetailSonar