Cruciaal in het "nieuwe normaal": zo maak je het verschil met actuele retaildata

Het zijn onzekere tijden voor veel retailers. Eén zaak is wel zeker: het consumentenkoopgedrag én het retaillandschap veranderen drastisch. Om weer grip te krijgen op je winkels is het van levensbelang om over de juiste, actuele én accurate data te beschikken. Welke data is dat en hoe zet je deze data op een slimme manier in?

1. Grip op veranderend consumentengedrag

Nieuwe tijden, nieuwe gewoontes. Klanten winkelen vaker online én in de lokale omgeving. Initiatieven als thuislevering, pick-up-points en click & collect groeien in populariteit.  En uiteraard heeft ook de economische recessie een grote impact op het besteedbare inkomen van een behoorlijke groep consumenten. Kortom: het consumentengedrag in het post-corona tijdperk is van zoveel (nieuwe) factoren afhankelijk dat het onvoorspelbaarder en grilliger is dan ooit tevoren.

2. De impact van concurrenten en buren op traffic

Nog nooit was er zoveel dynamiek in het winkellandschap. De leegstand neemt nog verder toe. Winkelformules die het al moeilijk hadden vóór corona, maken grote kans om om te vallen. Vooral het wegvallen van concurrenten en perfecte buren gaan retailers rechtstreeks voelen in hun omzet, omdat zij een directe invloed hebben op het aantal passanten (traffic) rondom winkels.

Actuele en betrouwbare informatie maakt in het "nieuwe normaal" een groot verschil. Zo hou je grip op de prestaties van je winkels en kan je waar nodig je retailstrategie zowel extern als intern bijsturen.

"Klantgedrag en het winkellandschap veranderen razendsnel. Met actuele & betrouwbare informatie hou je grip op je winkelprestaties en stuur je je strategie bij indien nodig."


3. Volledige kennis van je klant

Je klanten grondig kennen is goud waard! Zo kan je ook in onzekere tijden een gepast antwoord geven op essentiële vragen.

Wie zijn mijn klanten? Hoe gedragen zij zich, fysiek én online? Waar hebben zij écht behoefte aan? Hoe behoud ik mijn trouwste klanten, en zorg ik ervoor dat ze niet naar de fysieke of online concurrentie overstappen? Aan retailmarketeers de uitdaging om te zorgen dat je in deze fase top of mind bent!


Bouw een volledig 360 graden klantprofiel op en gebruik die inzichten om de ROI van je marketingcampagnes te maximaliseren. Deze schat aan informatie stelt jou daarnaast in staat om het succes van nieuwe post-corona initiatieven accuraat op te meten. Met de juiste data-inzichten ben je tot slot in staat om jouw trouwste klanten en zelfs volledig nieuwe klanten naar je winkels (en eventuele webshop) te verleiden!


4. Zuivere benchmarking voor maximale winkelprestaties

Het klinkt tegenstrijdig, maar de corona-periode biedt jou als retailer unieke lessen over je fysieke locaties, ongeacht of de winkels open of gesloten waren. Maak nú de balans op en voer de juiste data-analyses uit om de prestaties van je winkels te analyseren.

Wat is de precieze impact van corona op elk van mijn winkels, en wat leer je daaruit? 

Met de juiste data bepaal je op een zuivere manier het theoretisch potentieel van elke individuele winkel. Winkelkenmerken en omgevingskenmerken verschillen namelijk per locatie.
Kijk zeker ook naar het (tijdelijk) sterkere online aankoopgedrag, en de dynamiek tussen je fysieke winkels en je (eventuele) webshop: hoe is deze veranderd sinds corona? En wat kun je daaruit leren?


Neem concrete acties om je winkelnetwerk te versterken. Welke winkels kan ik helpen door in te zetten op activatie- of loyaliteitsacties? Welke winkels of gebieden hebben nog groeipotentieel, en welke winkels kan ik beter sluiten, verhuizen of verkleinen?

En last but not least: blijf vooral monitoren zodat je kunt bijsturen waar en wanneer dat noodzakelijk is.

5. Toekomstbestendig vestigingennetwerk 

In tijden van crisis schuiven strategische vraagstukken bij veel retailorganisaties naar de achtergrond. Maar vergeet vooral niet dat het van levensbelang is om nú al verder vooruit te kijken, om in ‘het nieuwe normaal’ je winkels weer volop te laten floreren!

Alles draait om de juiste balans: met welk type winkels op welke locaties behaal jij het optimale rendement? Door geavanceerde geografische analyses in te zetten, ontdek je hoe jóuw ideale retailnetwerk voor de toekomst eruit ziet én kun je op een data-gedreven wijze toewerken naar een optimaal evenwicht.


Blijf op de hoogte! Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

meer blogs lezen

Lees meer

12 dingen die je nog niet wist over RetailSonar

Iedereen weet dat we onze klanten helpen met het nemen van de juiste locatiebeslissingen. Maar ken je ook deze 12 weetjes over RetailSonar?

Halo-effect: haal jij al extra online omzet in de regio rond je fysieke winkels?

Je verkoopt meer online in het directe verzorgingsgebied van je fysieke winkels. Dit ‘halo-effect’ is een onmisbare troef in de strijd tegen pure online spelers! Hoe profiteer je als retailer van de extra omzetkansen die jouw omnichannel netwerk biedt? We leggen het je uit.

Location Talking Points #3 | Wat kan jij leren van IKEA, Google, Apple & JYSK?

Elke maand tonen we je de meest actuele & inspirerende locatiestrategieën uit binnen- en buitenland. Zo blijf je “always one step ahead” in het optimaliseren van jouw future-proof netwerk! In deze video: de locatiestrategieën van IKEA, JYSK, Google en Apple.

Over RetailSonar